Kist of lijkwade?

Kist of lijkwade?

In het nadenken over een uitvaart komt u voor veel keuzes te staan. Een van de belangrijkste vragen is hoe de overledene er die dag uit komt te zien. De meest bekende optie is dat de overledene in een kist komt te liggen, maar dat betekent niet dat dat de énige optie is. Het is namelijk ook mogelijk om de overledene in een wade op een baar te leggen. Wij vertellen u graag alles over de beide opties zodat u goed kunt kiezen: kist of lijkwade.

Een kist

Wat betreft het gebruik van een kist zijn er enorm veel opties: kleur, houtsoort, vorm, noem het maar op. Niet alleen dat, maar de prijs van de kist kan ook nog eens enorm verschillen. De prijzen gaan van €250 tot soms wel €4000. Zo kunt u kiezen voor een eenvoudige onbewerkte kist, of een speciaal ontworpen exemplaar met persoonlijke inleg. In één ding komen alle kisten overeen: ze zien er statig uit. Tijdens het afscheid is de overledene volledig verborgen door het massieve hout, wat voor sommige mensen erg afstandelijk aanvoelt. Wij hebben ook vaak gehoord dat men het een beklemmend idee vindt om ooit zo afgesloten in een kist te liggen. Daarom is er nog een andere mogelijkheid, zoals de titel ‘kist of lijkwade’ al deed vermoeden: de lijkwade met een opbaarplank.

Een lijkwade

De lijkwade is een alternatief dat al jaren bestaat, en waar mensen al jaren goede ervaringen mee hebben. Voor sommigen is het echter nog een onwennig idee. Een lijkwade kan door de nabestaanden eigenhandig worden omgeslagen bij de overledene. We krijgen vaak te horen dat dit een erg dierbaar ritueel is. Er kan ook voor gekozen worden om de wade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder te sluiten. Zo kunnen nabestaanden zichzelf en de overledene stap voor stap voorbereiden op het laatste moment. Tijdens dit afscheid ligt de overledene, in deze zachte doek gewikkeld, op een opbaarplank. Dit ziet er anders uit dan bij een kist, de overledene is namelijk nog veel dichterbij. Met een wade van hennep en een opbaarplank van gevlochten wilgentenen ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

kist of lijkwade

Terugkijken met een goed gevoel

Wat is onze tip, kist of lijkwade? Uiteindelijk is de keuze tussen deze twee aan u, aan de nabestaanden en aan de nagedachtenis van de overledene. In onze ogen draait een uitvaart erom dat iedereen met een goed gevoel terug kan kijken naar het leven van een ander. Daarvoor is het belangrijk dat de uitvaart op een manier wordt georganiseerd die bij deze persoon past. Een manier die ruimte geeft aan eenieder om zijn gevoelens te uiten. Een manier die troost biedt. Als wij u daarmee kunnen helpen dan is dat voor ons een grote eer.