Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Kist of lijkwade?

De juiste keuze

In het nadenken over een uitvaart komt u voor veel keuzes te staan. Een van de belangrijkste vragen is hoe de overledene er die dag uit komt te zien. De meest bekende optie is dat de overledene in een kist komt te liggen, maar dat betekent niet dat dat de énige optie is. Het is namelijk ook mogelijk om de overledene in een wade op een baar te leggen. Dit brengt niet alleen een verschil in ervaring, maar ook in de kosten. Wij vertellen u graag alles over de beide opties zodat u goed kunt kiezen: kist of lijkwade.

Een kist

Wat betreft het gebruik van een kist zijn er enorm veel opties: kleur, houtsoort, vorm, noem het maar op. Niet alleen dat, maar de prijs van de kist kan ook nog eens enorm verschillen, en zelf oplopen tot soms wel €4000. Zo kunt u kiezen voor een eenvoudige onbewerkte kist, of een speciaal ontworpen exemplaar met persoonlijke inleg. In één ding komen alle kisten overeen: ze zien er statig uit. Tijdens het afscheid is de overledene volledig verborgen door het massieve hout, wat voor sommige mensen erg afstandelijk aanvoelt. Wij hebben ook vaak gehoord dat men het een beklemmend idee vindt om ooit zo afgesloten in een kist te liggen. Daarom is er nog een andere mogelijkheid, zoals de titel ‘kist of lijkwade’ al deed vermoeden: de lijkwade met een opbaarplank. Een biologische wade en draagbaar zijn al voor €475 beschikbaar, zoals in onze Basic Set. Het mooie aan de basic set is dat deze ook beschilderd kan worden door nabestaanden, om het omhulsel echt persoonlijk te maken. Ook kan er iets op de wade worden geborduurd, of kunnen er briefjes of bloementjes tussen de slagen van de wade worden gelegd.

Een lijkwade

De lijkwade is een alternatief dat al jaren bestaat, en waar mensen al jaren goede ervaringen mee hebben. Voor sommigen is het echter nog een onwennig idee. Een lijkwade kan door de nabestaanden eigenhandig worden omgeslagen bij de overledene. We krijgen vaak te horen dat dit een erg dierbaar ritueel is. Er kan ook voor gekozen worden om de wade, in de dagen toelopend naar het afscheid, elke dag een slag verder te sluiten. Zo kunnen nabestaanden zichzelf en de overledene stap voor stap voorbereiden op het laatste moment. Tijdens dit afscheid ligt de overledene, in deze zachte doek gewikkeld, op een opbaarplank. Dit ziet er anders uit dan bij een kist, de overledene is namelijk nog veel dichterbij. Met onze wade van hennep en opbaarplank van gevlochten wilgentenen ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

Onze lijkwades

Onze waden zijn gemaakt van biologische, duurzame of Fairtrade materialen. Dit maakt dat de lijkwaden perfect passen bij een Groene Uitvaart, voor een afscheid op een natuurbegraafplaats, maar ook bij een uitvaart in een crematorium. Wij vertellen u graag meer over de productieprocessen die plaatsvinden bij het maken van onze waden. U kunt op deze website bijvoorbeeld meer lezen over de Hennep productie, de zijde productie en het verwerken van van Bamboe tot textiel.

Kosten lijkwade

Net als bij hout lopen de kosten van stoffen flink uiteen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen eenvoudig katoen en een doek van thais zijde. Dit verschil is er omdat sommige materialen een veel intensiever productieproces volgen dan andere. Daarom zijn de kosten van een lijkwade voor een groot deel afhankelijk van het materiaal dat er gebruikt wordt. Onze meest toegankelijke lijkwade, van zacht biologisch molton, kost slechts €264,00. Dat terwijl onze wade van ruwe zijde verkrijgbaar is voor €557. Een wade kan ook besteld worden binnen een van onze sets, waarvan de kostprijs voor een baar inclusief wade al begint bij €454.

Opbaarplank

Om aan ieders wensen te voldoen hebben wij opbaarplanken van verschillende prijzen, variërend van €275 tot €740. De grootste redenen voor het verschil in prijs zijn het materiaal en de bewerking. Het bamboe van onze Bamboe baar is bijvoorbeeld een erg snel groeiend materiaal vergeleken met wilgentenen. Daarnaast zijn speciale handelingen, zoals het buigen van hout voor onze Aardeplank en het aandachtig vlechten van onze Schaal van Wilgentenen, vrij arbeidsintensief. Uiteindelijk vinden wij het het belangrijkste dat zowel de goedkopere als de duurdere opbaarplanken van goede kwaliteit zijn, en daar dragen wij dan ook zorg voor.

Terugkijken met een goed gevoel

Wat is onze tip, kist of lijkwade? Uiteindelijk is de keuze tussen deze twee aan u, aan de nabestaanden en aan de nagedachtenis van de overledene. In onze ogen draait een uitvaart erom dat iedereen met een goed gevoel terug kan kijken naar het leven. Daarvoor is het belangrijk dat de uitvaart op een manier wordt georganiseerd die bij deze persoon past. Een manier die ruimte geeft aan eenieder om zijn gevoelens te uiten. Een manier die troost biedt. Als wij u daarmee kunnen helpen dan is dat voor ons een grote eer.

Advies nodig?

Wij hopen al uw vragen te hebben beantwoord met betrekking tot de kosten opbaarplank. Mocht u nog advies willen over uw keuze, of over het gebruik van een opbaarplank en lijkwade, dan kunt u ons altijd bereiken via info@wikkelgoed.nl of 020 – 845 73 43

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram