Crematie of begrafenis zonder kist

Steeds meer mensen kiezen voor begraven zonder kist, om op een zachte en toegankelijke manier afscheid te kunnen nemen. Hoewel we erg gewend zijn aan het gebruiken van een doodskist bij een uitvaart, groeit de behoefte aan een persoonlijker alternatief.

een baar

Waarom cremeren of begraven zonder kist?

Hoewel doodskisten de meest gangbare manier lijken om iemand te begraven, is het idee van een kist voor sommige mensen beklemmend. Met deze gedachte wordt de dood zelf ook meer benauwend, terwijl dat helemaal niet hoeft. Voor een persoonlijkere en warmere overgang van het sterfbed naar de laatste rustplaats kunnen mensen kiezen voor een wade. Door slechts omhuld te zijn door een doek, is de overledene tegelijkertijd netjes bedekt, als dat deze nog nabij is. Daarnaast zijn de asresten van een lijkwade en draagbaar veel minder dan de asresten van een volledige massieve kist. Dit maakt dat de as die uiteindelijk in de urn terecht komt minder onpersoonlijke resten bevat.

Afscheid zonder kist

De mogelijkheid om gebruik te maken van een lijkwade en opbaarplank bestaat al jaren, en is al sinds 1998 algemeen toegestaan. Veel mensen zijn echter nog niet bekend met dit alternatief. Men komt vaak pas in aanraking met mogelijkheden rondom een uitvaart wanneer het moment daar is. Op zo’n moment is het gemakkelijker om te kiezen voor iets dat men al kent. Zodra mensen echter op tijd horen over deze persoonlijkere mogelijkheid, ontstaat er direct veel interesse.

Een afscheid zonder kist

Wat is een opbaarplank?

Opbaarplanken, ook wel baren of draagbaren, zijn ontworpen als vervanging van een kist bij een uitvaart. Tijdens een opbaring of afscheid wordt de overledene, gewikkeld in een lijkwade, neergelegd op deze opbaarplank. Deze baren worden meestal gemaakt met uitsparingen aan de zijkant zodat ze daaraan getild kunnen worden. Er zijn baren van samengevlochten wilgentenen of takken, en egale houten baren die eventueel beschilderd kunnen worden.

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade, ook bekend als uitvaartwade of afscheidswade, is een doek die je om iemand heen kunt wikkelen voor een zacht afscheid. U kunt deze wade zo persoonlijk maken als u zelf wenst. Er kan op de lijkwade geschilderd worden en er kunnen aandenkens, zoals briefjes of bloemen, in de plooien gestopt worden.

Het wikkelen van een wade

Waneer u een uitvaart zonder kist organiseert en gebruik maakt van een wade, dan kunt u een dierbare zelf inwikkelen. Dit is een mooi symbolisch ritueel aan het begin van het rouwproces. Slag voor slag wikkel je een dierbare in. Door zelf te kunnen beslissen in hoeverre de lijkwade open gelaten wordt is er de mogelijkheid om dit afscheidsritueel op eigen tempo uit te voeren. De lijkwade kan bijvoorbeeld na verloop van tijd steeds verder dicht worden gevouwen, of direct mooi geplooid worden voor een opbaring.

Een lijkwade vouwen

Voorschriften cremeren zonder kist

De keuze voor een afscheid zonder kist opent ook de weg naar duurzaamheid. Wij maken onze lijkwaden van duurzame, biologische of Fairtrade stoffen. Hetzelfde geldt voor het hout van onze opbaarplanken. Wij maken voor onze opbaarplanken bijvoorbeeld gebruik van bamboe stokken en wilgentenen, volledig natuurlijke en natuurlijk afbreekbare materialen.

De weg naar duurzaamheid

Aan het organiseren van een crematie zonder kist zijn een aantal voorschriften gekoppeld, zoals dat de overledene dusdanig bedekt moet zijn dat deze op hygiënische wijze vervoerd en gedragen kan worden. Wanneer er hiervoor een lijkwade en een draagbaar gebruikt worden kan het soms zijn dat er een inschuifplank nodig is. Dit komt omdat opbaarplanken niet altijd een vlakke onderkant en opstaande rand hebben, wat vaak verplicht is in crematoria. Het is belangrijk om altijd goed te overleggen met het crematorium dat u op het oog heeft, aangezien de voorschriften per locatie kunnen verschillen.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram