Crematie zonder kist

Veel mensen weten het niet, maar het is mogelijk om een afscheid te organiseren en gecremeerd te worden zonder gebruik te maken van een kist. Het enige dat nodig is voor een crematie zonder kist is een lijkwade met een opbaarplank.

Waarom een crematie zonder kist?

De keuze voor een crematie zonder kist is volledig persoonlijk. Waar sommige mensen het een prettig idee vinden om na de dood compleet verhuld te zijn in een massieve kist, vinden anderen dat juist een onprettig idee. De lijkwade biedt een middenweg tussen verhulling en nabijheid. Door slechts omhuld te zijn door een doek, is de overledene tegelijkertijd netjes bedekt, als dat deze nog nabij is. Daarnaast is het ook zo dat de asresten van een lijkwade en draagbaar veel minder zijn dan de asresten van een volledige massieve kist. Dit maakt dat de as die uiteindelijk in de urn terecht komt minder onpersoonlijke resten bevat.

Crematie zonder kist

Waarom vinden er tot nu toe weinig crematies plaats zonder kist?

De mogelijkheid om gebruik te maken van een lijkwade en opbaarplank bestaat al jaren, en is al sinds 1998 algemeen toegestaan. Veel mensen zijn echter nog niet bekend met dit alternatief. Men komt vaak pas in aanraking met mogelijkheden rondom een uitvaart wanneer het moment daar is. Op zo’n moment is het gemakkelijker om te kiezen voor iets dat men al kent. Zodra mensen echter op tijd horen over deze persoonlijkere mogelijkheid, ontstaat er direct veel interesse.

De weg naar duurzaamheid

De keuze voor een crematie zonder kist opent ook de weg naar duurzaamheid. Wij maken onze lijkwaden van duurzame, biologische of Fairtrade stoffen. Hetzelfde geldt voor het hout van onze opbaarplanken. In tegenstelling tot bij spaanplaten kisten gebruiken wij geen lijm die bij een crematie stoffen vrijmaakt die schadelijk zijn voor het milieu. Wij maken voor onze opbaarplanken bijvoorbeeld gebruik van bamboe stokken en wilgentenen, volledig natuurlijke en natuurlijk afbreekbare materialen.