Natuurbegraven in Belgie

In Nederland is natuurbegraven over de afgelopen jaren een steeds bekender fenomeen geworden. Ondertussen hebben we al 14 grote natuurbegraafplaatsen, en we zijn niet de enige. Soortgelijke initiatieven zijn in grote getalen te vinden in Duitsland (128), in Engeland (270) en in Amerika (93). Hoe zit het met België?

Wetgeving natuurbegraven in België

Tot nu toe zijn de ontwikkelingen rondom natuurbegravingen in België vertraagd door de wetgeving. Ondanks dat er veel animo voor is, is natuurbegraven nog geen officieel erkende begrafenispraktijk. Vanuit verschillende steden en initiatieven wordt er aan gewerkt om hier verandering in te brengen. Sinds eind 2016 is het wél toegestaan om delen van een openbaar terrein aan te wijzen als uitstrooiingsplaats, of om biologisch afbreekbare urnen te begraven. Dit mag uitsluitend gebeuren zolang de openbare ruimte niet verstoord wordt. In de regio Groot-Brussel is er naar schatting een meerderheid voor het toevoegen van Resomeren en composteren (Humusatie) aan de wetgeving, wat betekent dat het hier binnenkort mogelijk gaat zijn.

Humusatie

Met de huidige wetgeving komt natuurbegraven in België het milieu nog niet ten goede. Lichamen moeten namelijk eerst gecremeerd worden voordat ze begraven mogen worden. Gelukkig is er een initiatief gaande om Humusatie mogelijk te maken. Humusatie is het omzetten van het menselijk lichaam naar vruchtbare grond, een ecologisch proces waarmee je na de dood terugkeert naar de aarde. De organisatie, bestaande uit 25 composteringsdeskundigen, heeft hierover zelfs een volledig boek geschreven genaamd ‘Plaidoyer pour l’Humusation.’ Ze garanderen de relevantie van het project voor de volksgezondheid en milieubescherming. Daarom hebben ze een petitie gestart om ervoor te zorgen dat de wet wordt aangepast.

Natuurbegraven in belgië

Urnbegravingen in België

Op 25 maart 2018 is de eerste officiële Belgische natuurbegraafplaats voor biologisch afbreekbare urnen geopend in Zoersel. Er mogen zaden van inheemse bomen mee worden begraven, zodat er op ten duur een herdenkingsbos ontstaat. Daarnaast zijn er in Roeselare, Beveren, Beringen en Lommel urnenbossen, mooie wandelgebieden waar urnen begraven worden. Ook werd er een proefproject gestart op een gebied van twee hectare aan het historisch kerkhof in Rekem. Op dit moment is het inhoudelijke en juridische afwegingskader rond, en wordt er gewerkt aan het verkrijgen van de juiste vergunningen. Het ziet er naar uit dat het gebied eind dit jaar officieel een natuurbegraafplaats voor urnen zal worden.

Parkbegraafplaatsen

Er zijn in België verschillende plekken die in de buurt komen van het idee van natuurbegraven, zoals parkbegraafplaats Schoonselhof in Antwerpen. Dit is in principe een reguliere begraafplaats, maar dan met veel meer ruimte en begroeiing tussen de graven. Het verschil met de meeste natuurbegraafplaatsen is dat de parkbegraafplaatsen wel gebruik maken van grafstenen, en de natuur minder de vrije loop laten.