Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Zijde productie

Zijde is een erg populaire stof die bekend staat om haar zachtheid en haar lichte glans. Wij vertellen u graag meer over hoe zijde gemaakt wordt.

Moerbeibomen

Zijde wordt gemaakt van het draad van de zijderups, de larve van de zijdevlinder. Om zijderupsen te kweken worden er moerbeibomen geteeld. Dit zijn namelijk de enige planten waarop de zijdevlinders hun eitjes leggen. De zijderupsen leveren ook het mooiste en fijnste zijde wanneer zij uitsluitend moerbeiboomblad eten.

De kokon

Zodra de eitjes van de zijderupsen zijn uitgebroed gaan de jonge rupsen een maand lang onophoudelijk eten. Na deze maand begint de rups met het spinnen van een kokon. De rupsen hebben twee zijdeklieren, waarmee zij één draad spinnen die hun kokon vormt. Deze draad is ongeveer 10 micrometer dik en kan tot 900 meter lang zijn. De vezels van deze draad hebben een prisma achtige vorm die maakt dat het zijde licht glanst. Na 2 à 4 dagen zijn de rupsen klaar met spinnen.

De draad

Om stof te maken van deze draad worden de kokons in water gelegd om te weken. Wanneer de kokons genoeg losgekomen zijn wordt het eind van de draad gezocht. Vanaf dit uiteinde wordt de hele draad om een haspel gewonden. Meestal wordt er van 5 à 8 van zulke draden een streng gedraaid. Deze strengen worden vervolgens tot stof gewoven. Van dit zijde wordt onze RangMai lijkwade gemaakt.

Matka zijde

Matka is een speciaal soort zijde uit India. Bij de productie van dit zijde wordt er gewacht tot de vlinder uit de kokon is gekomen. De draad van deze opengebroken kokon is dan op veel plaatsen gebroken. Deze onregelmatigheden maken dat de garens die van de draad gesponnen worden een interessant patroon krijgen. Het zijde dat wij gebruiken voor onze Matka zijde wade heeft een zachte textuur. De wade oogt luxueus door haar glans, maar behoudt door de grove weving een natuurlijke uitstraling.