Monique Rang

Het verhaal van Monique Rang en de oprichting van Wikkelgoed.

Monique Rang

Monique Rang is de oprichtster van Wikkelgoed. Zij is in Amstelveen geboren, maar woonde de eerste vier jaar van haar leven in Zuid-Afrika. Eenmaal terug in Nederland ging het gezin naar Sittard, in Limburg. Na een zware tijd op haar Limburgse school en de scheiding van haar ouders ging ze bij haar tante wonen in Leiden. Hier, tijdens haar bloeifase op de Vrije school in Den Haag, vond en ontwikkelde ze haar passie voor handvaardigheid. Ze besloot lerares handvaardigheid te worden en ging 1e graad Handenarbeid studeren. Voorafgaand aan haar moederschap heeft zij in Nijmegen gewerkt als vrijeschooldocente. Toen haar kinderen, Robbe en Arne, zelfstandig genoeg waren, kon zij in eerste instantie geen werk vinden. Tot zij in contact kwam met een beginnende uitvaartondernemer.

Monique Rang oprichtster Wikkelgoed

Het eerste begin

Het moment waarop het idee van Wikkelgoed ontstond is gekoppeld aan de eerste confrontatie van Monique Rang met de dood. Haar moeder was een tijd ziek en mocht niet meer uit bed komen. Als cadeau heeft Monique toen een kleurig handgeweven doek voor op haar bed gekocht. Toen haar moeder overleed heeft zij haar in dit doek, een zijden wade, opgebaard. Het verplegend personeel in het verzorgingstehuis sprak hun bewondering uit over hoe zij dit deed en hoe het eruit zag. Dit idee, het opbaren met natuurlijke materialen, bleef bij Monique hangen. Ze besloot er mee door te gaan, en vrijwel direct kwam de naam ‘Wikkelgoed’ in haar op.

Het ontstaan van Wikkelgoed

Op een dag werd Monique wegens haar ideeën door een beginnend uitvaardondernemer gevraagd om deel te nemen aan een groepsgesprek over uitvaart en opbaren. Hier werd er nagedacht over liefdevollere, warmere manieren van opbaren. Denkend aan de losse manier van inbakenen van jonge kinderen mondde dit uit in een gesprek over het gebruik van natuurlijke materialen en een wikkeldoek. Vanuit een belangstelling voor beeldende vorming en textiel is Monique begonnen met het maken van deze waden. Vanaf 2001 deed zij dit officieel onder de naam ‘Wikkelgoed’.

Haar visie op uitvaartverzorging

De klassieke uitvaartverzorging heeft in de ogen van Monique iets afstandelijks. Dit komt omdat de overledene diep in een kist ligt. De harde rand van een kist vermindert de behoefte aan aanraking, terwijl dat juist bij het laatste afscheid waardevol kan zijn. Een wade moedigt nabijheid en aanraking veel meer aan, je bent letterlijk dichter bij de overledene. De wade kan ook eigenhandig omgewikkeld worden, een intieme manier om de overledene klaar te maken voor het afscheid. Hier kan zo veel tijd voor genomen worden als men nodig heeft, de wade kan bijvoorbeeld elke dag verder dichtgeslagen worden. Zo kan de dierbare langzaam worden losgelaten door hem of haar te koesteren en toe te dekken. De eenvoud in de vormgeving van een wade biedt veel ruimte om deze persoonlijk te maken, door er bijvoorbeeld bloemen of briefjes in te leggen. U kunt in onze webshop alle lijkwaden en draagbaren bekijken.