Bamboe

Bamboe is een erg milieuvriendelijk gewas. Daarnaast heeft textiel dat van bamboe gemaakt is een aantal prettige eigenschappen.

Bamboe textiel

Een van de grootste redenen voor de milieuvriendelijkheid van bamboe textiel is dat de plant erg snel en gemakkelijk groeit. Na het oogsten groeien er snel nieuwe stokken aan, die binnen een mum van tijd weer geoogst kunnen worden. Een ander groot voordeel van de plant is dat er geen pesticides nodig zijn. Ook is er geen extra watertoevoer nodig, wat een hoop energie bespaart. Dit maakt bamboe een erg milieu- en natuurvriendelijke grondstof voor het maken van textiel.

bamboe textiel

Bamboe productie

Om van bamboe textiel te maken wordt het materiaal gesmolten. Op deze manier komt de cellulose die in de bamboe zit vrij. Cellulose is een van de belangrijkste bestanddelen van katoenvezels. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor het maken van papier en watten. De cellulose-pulp die uit de bamboe wordt verkregen wordt vervolgens gesponnen tot draden. Deze draden worden op verschillende manieren samengeweven tot bruikbaar textiel. Van dit textiel wordt vervolgens de uiteindelijke kleding of wade gemaakt.

Wat zijn de goede eigenschappen?

Wanneer bamboe verwerkt is tot textiel heeft het een aantal prettige eigenschappen:

Bamboe wade

Onze bamboe lijkwade is een ‘Respect EveryBody Shroud’. Deze waden worden in Engeland gemaakt vanuit het idee dat een afscheid extra mooi is als de gebruikte producten een goede herkomst hebben. Deze zachte, lichte wade heeft aan iedere zijde vier stevige draaglussen van breed band. De wade heeft vier linten waarmee de wade gemakkelijk dicht te knopen is. Aan de onderkant van de wade zit een speciaal vak waarin een speciale inschuifplank kan worden geschoven. Hiermee kan de wade zonder draagbaar gebruikt worden.