Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

20 Jaar Wikkelgoed

Deze maand bestaat Wikkelgoed 20 jaar. We zijn erg trots dat we met onze waden al zo lang pionier zijn in de uitvaartwereld. De visie waarmee Wikkelgoed begonnen is zit nog steeds diep verweven in ons werk: het streven naar meer mogelijkheden voor de persoonlijke en zachte uitvaart. We vinden het bijzonder dat we zo veel mensen al een ander soort afscheid hebben kunnen bieden, en blijven ons inzetten zetten om dit voor iedereen mogelijk te maken. Daarom delen we graag met jullie het hele verhaal van Wikkelgoed. Van het allereerste idee van de oprichtster, tot waar we nu zijn. 

Monique Rang

Monique Rang is de oprichtster van Wikkelgoed. Het moment waarop het idee van Wikkelgoed ontstond is gekoppeld aan haar eerste confrontatie met de dood. Haar moeder was een tijd ziek en mocht niet meer uit bed komen. Als cadeau heeft Monique toen een paarsblauw handgeweven doek voor op haar bed gekocht. Toen de uitvaartbegeleider aankwam met een kist met satijnen bekleding die haar niet beviel, besloot Monique om de bekleding te bedekken met de stof die ze gekocht had. Zo ontstond een eerste idee van bedekken en wikkelen. Dit idee, het opbaren met natuurlijke materialen, bleef lange tijd in Monique haar gedachten hangen…

De eerste ervaring met een lijkwade ⁠

In 1999, drie jaar na het vroegtijdig overlijden van Monique’s moeder, kwam haar oma te overlijden. Weer kwam de uitvaartondernemer aanzetten met een kist met bekleding die haar niet beviel. Na lange tijd in de gedachten van Monique aanwezig te zijn geweest, kwam nu haar idee tot uiting. Ze besloot om een prachtige matka zijde doek voor haar te kopen, en haar oma daar in te wikkelen. Al lag haar oma nog steeds in de kist, was dit de eerste echte ervaring van Monique met het inwikkelen van een overledene. 
Nu ze het gebruik van een wade zelf had meegemaakt en de waarde ervan ervaarde, besloot ze er iets mee te gaan doen. Op het moment dat ze zich dit besefte kwam vrijwel direct de naam ‘Wikkelgoed’ in haar op.

Het begin van Wikkelgoed ⁠

Op een dag werd Monique wegens haar ideeën door een beginnend uitvaartondernemer uitgenodigd om deel te nemen aan een groepsgesprek over uitvaart en opbaren. Hier werd er nagedacht over meer liefdevolle, warmere manieren van opbaren. Deze bijeenkomst mondde uiteindelijk uit in een gesprek over het gebruik van natuurlijke materialen en een wikkeldoek. Na dit gesprek vol belangstelling naar zulke uitvaartproducten besloot Monique om deze waden zelf te gaan te maken. Ze had altijd al een grote belangstelling voor beeldende vorming en textiel, en deze viel nu eindelijk op zijn plek. Er werd enthousiast gereageerd op de waden die ze had gemaakt, wat Monique motiveerde om ermee door te gaan. In 2001 is ze officieel begonnen onder de naam die al eerder in haar op was gekomen: Wikkelgoed.

Het overlijden van Monique Rang

Toen Monique zelf kwam te overlijden, was het vanzelfsprekend dat ze in een van haar eigen waden zou worden gewikkeld. Deze vanzelfsprekendheid maakte het echter niet minder bijzonder voor haar kinderen. Voor hen was dit de eerste keer dat zij op deze manier in aanraking kwamen met wat hun moeder al deze tijd had gedaan. Geïnspireerd door deze ervaring besloten ze dat Wikkelgoed ook na haar overlijden moest blijven bestaan. En zo vieren we jaren later 20 jaar Wikkelgoed.