Natuurbegraven

Begraven in de natuur

Overledenen 'teruggeven' aan de natuur is iets wat de mensheid altijd al deed. In de vikingcultuur werden overleden op een boot de zee op gelaten, een prachtig symbool voor een samenleving waar het leven verbonden is met de zee. Op het land plaatste men overledenen in de aarde, en dat doen we nu nog steeds. Veel mensen vinden een begraafplaats echter een kille uitstraling hebben, of iets formeels met de rijen grafsteen. Tegenwoordig is er voor deze mensen een andere mogelijkheid: natuurbegraven. Op verschillende natuurgebieden in Nederland en Engeland zijn delen van het landgoed beschikbaar gesteld voor het begraven van dierbaren.

Natuurbegraven

Natuurbegraven

Op een natuurbegraafplaats zijn er geen rijen grafstenen, maar wordt de natuur de vrije loop gelaten. De gebieden variëren van bossen tot grasvelden tot zelfs graanvelden, en liggen soms aan een meer. Mocht u benieuwd zijn naar een gebied, dan kunt u op uitnodiging een rondleiding krijgen en zelfs een ligplaats kiezen. Deze begraafplaatsen kunt u altijd bezoeken, om te genieten van de natuur, of om een dierbare te gedenken. Zo kunt u rustig een boek lezen, muziek luisteren of zelfs picknicken, wetende dat een dierbare dichtbij is. Het hele landschap kleurt ook mee met de seizoenen: in de winter is het er prachtig stil, waar het er in de lente vol zit met levendige vogels.

Zelf natuurbegraven

Het is niet zomaar mogelijk om dierbaren in de natuur te begraven, hiervoor hebben de begraafplaatsen speciale vergunningen nodig. Bent u benieuwd naar waar deze begraafplaatsen liggen? Bekijk dan hier ons overzicht: Aangesloten Natuurbegraafplaatsen. Op elke begraafplaats gelden een aantal voorschriften, zoals het gebruik van natuurlijk afbreekbare kleding en kist. Mocht u alvast op de hoogte willen zijn van wat er verwacht wordt op een natuurbegraafplaats, dan kunt u ons overzicht met Algemene Voorschriften bekijken.

Natuurbegraven

Begraven in een Lijkwade

Vaak vinden mensen het idee van een kist erg kil, omdat de overledene volledig is afgesloten en verborgen ligt achter statig hout. Wat veel mensen echter niet weten is dat het niet verplicht is om in een kist te worden begraven of gecremeerd. Het is ook mogelijk om in een wade gewikkeld te worden, om vervolgens op een opbaarplank te worden opgebaard. Uitvaarten mogen ook op deze manier georganiseerd worden, al helemaal op een natuurbegraafplaats. Onze ervaring is dat mensen het erg prettig vinden dat de overledene, ook al is deze volledig verhuld in de doek, toch nét nog iets dichter bij is. Als u benieuwd bent hoe dit eruit ziet, dan kunt u bijvoorbeeld onze zachte lijkwade bekijken, de zachtste lijkwade die er is.