Natuurbegraven

Al onze producten worden gemaakt vanuit een natuurlijk oogpunt, en passen vanzelfsprekend bij een afscheid op een natuurbegraafplaats. Daarom vertellen wij u graag alles over natuurbegraven.

Natuurbegraven in Nederland

Overledenen 'teruggeven' aan de natuur is iets wat de mensheid altijd al deed. In de vikingcultuur werden overleden op een boot de zee op gelaten, een prachtig symbool voor een samenleving waar het leven verbonden is met de zee. Op het land plaatste men overledenen in de aarde, en dat doen we nu nog steeds. Veel mensen vinden een begraafplaats echter een kille uitstraling hebben, of iets formeels met de rijen grafsteen. Tegenwoordig is er voor deze mensen een andere mogelijkheid: natuurbegraven. In de natuur begraven worden is iets dat steeds meer in opkomst is in Nederland. Daarom zijn verschillende natuurgebieden verspreid over het land beschikbaar gesteld voor het begraven van dierbaren. Een dergelijk plaats op een natuurgebied kent meestal een eeuwig grafrecht, wat betekent dat het graf niet verstoord of ontruimd mag worden. Hiermee wordt direct ook aan het natuurgebied een eeuwig bestaansrecht toegekend, aangezien de natuur niet mag worden geschaad. Bent u benieuwd naar waar in Nederland natuurbegraven kan worden? Bekijk dan hier ons overzicht: Aangesloten Natuurbegraafplaatsen.

natuurbegraven

Wat is natuurbegraven

Op een regulieren begraafplaats staan er altijd rijen grafstenen, in tegenstelling tot wanneer er gekozen wordt voor natuurbegraven. Op een natuurbegraafplaats wordt de natuur namelijk volledig de vrije loop gelaten. De gebieden variëren van bossen tot grasvelden tot zelfs graanvelden, en liggen soms aan een meer. Mocht u benieuwd zijn naar een gebied, dan kunt u op uitnodiging een rondleiding krijgen. U kunt meestal zelf kiezen welke plek u mooi zou vinden als ligplaats, in tegenstelling tot op een reguliere begraafplaats. Hier wordt de ligplaats namelijk altijd toegewezen. Het mooie aan natuurbegraven is dat u de begraafplaats altijd kunt bezoeken om te genieten van de natuur, of om een dierbare te gedenken. Zo kunt u in een omgeving die veel minder statig is dan een reguliere begraafplaats rustig een boek lezen, muziek luisteren of zelfs picknicken. Het hele landschap kleurt ook mee met de seizoenen: in de winter is het er prachtig stil, waar het er in de lente vol zit met levendige vogels.

Voorschriften natuurbegraven

Op elke begraafplaats gelden een aantal voorschriften, zoals het gebruik van natuurlijk afbreekbare kleding en kist. Hierbij kunt u denken aan onze duurzame Opbaarplanken en onder andere onze Zachte wade van biologisch katoen. Uit dezelfde zorg voor natuur volgt ook het feit dat grote stenen grafmarkeringen niet toegestaan zijn, en dat er twee weken na de uitvaart geen bloemen meer bij een graf mogen worden gelegd. Tevens is het verstrooien van as is niet toegestaan op natuurbegraafplaatsen. Mocht u volledig op de hoogte willen zijn van wat er verwacht wordt op een natuurbegraafplaats, dan kunt u ons overzicht met Algemene Voorschriften bekijken. Natuurbegraven