Menu
0

Geen producten in je winkelmand.

Hennep productie

De hennep die wij gebruiken wordt geteeld in verschillende landen in Oost-Europa

Hennep productie

Omdat het een makkelijk en duurzaam gewas is wordt het steeds meer gebruikt in stoffen. Ook in Nederland wordt er tegenwoordig geƫxperimenteerd met hennep productie voor textiel. Middels nieuwe technieken wil men de hennep zo bewerken dat het verwerkt kan worden op dezelfde machines als katoen.

hennep productie

Het hennep productieproces

  1. De teelt: Hennepproductie begint bij het telen van de Cannabis Sativa. De cannabis die geteeld wordt bevat bijna geen psychoactieve stoffen. De planten zonder deze stoffen hebben namelijk een veel hoger vezelgehalte.
  2. Het roten: Roten houdt in dat de gemaaide hennepstengels blootgesteld worden aan water. Tijdens dit proces komen door vocht de vezels vrij van de plant. Er zijn drie manieren om dit te doen: dauwroten, blauwroten en warmwaterroten. Bij dauwroten (ook bekend als veldroten) worden de stelen van september tot oktober uitgespreid over de grond. Door dauw en regen ontstaat het benodigde vocht. Bij blauwroten (ook bekend als modderroten) worden de stelen in een rootput in stilstaand water gelegen. Als laatst is er het warmwaterroten, waarbij de stelen in ondergrondse betonnen bakken in warm water worden gelegd.
  3. Ontschorsen: direct na het roten kan de houtachtige kern uit de stelen worden verwijderd. Dit gebeurt met de hand of met behulp van speciale machines.
  4. Extra bewerking: na het ontschorsen kunnen de hennepvezels eigenlijk al gesponnen worden. Soms worden er voor een extra zacht eindresultaat echter verschillende tussenstappen toegevoegd, zoals wassen in verdund azijnzuur.
  5. Spinnen: als laatste stap wordt het hennep door machines gesponnen. De vezels worden dan samengedraaid tot draden. Deze draden worden soms afgedicht met was om ze waterafstotend te maken. Om extra zacht textiel te maken worden er tijdens deze stap soms biologische katoenvezels toegevoegd aan de hennep.

De hennep lijkwade

Het eindresultaat van dit proces is onze duurzame hennep. Wanneer het materiaal vervolgens verwerkt wordt tot Hennep textiel heeft het een aantal bijzondere eigenschappen, het is bijvoorbeeld bijzonder sterk en neemt niet snel vlekken op. Onze Hennep lijkwade, gemaakt van dit duurzame Hennep textiel, is een wade met een natuurlijke, stoere uitstraling.