Uitvaartwade, wat is het?

Een uitvaartwade is een doek die je om een overledene heen kunt wikkelen ter vervanging van een kist.

Uitvaartwade kopen

Uitvaartwaden worden ook wel lijkwaden of afscheidswaden genoemd. Een kist kan heel afstandelijk en –letterlijk – gesloten aanvoelen. Met een uitvaartwade wordt er een andere sfeer neergezet. Het lichaam is dichterbij en de lijkwade zorgt voor een zachte omhulling, waardoor de uitvaart een stuk persoonlijker en vriendelijker wordt ervaren. Uitvaartwaden kopen doet u bij ons.

uitvaartwade

Persoonlijk

Onder een lijkwade blijven de contouren van een lichaam herkenbaar. Hierdoor is er een prettig persoonlijk gevoel aanwezig tijdens een uitvaart. De overledene is nog niet helemaal weg; zijn of haar gestalte geeft een gevoel van nabijheid. Dit kan belangrijk zijn in het begin van het rouwproces, in de acceptatie van de situatie en het moeten nemen van afscheid.

Natuurlijk

We hebben in ons assortiment verschillende soorten uitvaartwaden te koop. Ze verschillen van textiel, kleur en bewerkingswijze. Alle waden delen een belangrijke gemeenschappelijke factor: alle stoffen zijn vervaardigd van natuurlijke materialen. Daarnaast zijn al onze producten zo duurzaam en biologisch mogelijk geproduceerd. Op deze manier kan een overledene op een natuurlijke manier teruggegeven worden aan de natuur.

Opbaren

Het opbaren kan met de lijkwade opengeslagen of helemaal gesloten. Dit hangt af van persoonlijke voorkeur en van de fase waarin de uitvaart zich bevindt. Er kan ook gekozen worden om de uitvaartwade elke dag een stukje verder te sluiten, als symbolisch proces. Onder de wade kan de overledene normale kleding dragen, of, om het geheel nog rustiger te maken, kan er gekozen worden voor een doodshemd, het Linnen hemd.

Tijdens een uitvaart ligt het lichaam, gewikkeld in de wade, op een draagbaar. Zo’n baar is nagenoeg plat en heeft een veel opener karakter dan een gesloten kist. Er zijn verschillende baren beschikbaar, zo kan er gekozen worden voor de stoere Takkenbaar van wilgentenen, voor de zachte Lelie draagbaar van zacht multiplex en voor de natuurlijke Schaal van wilgentenen.