Natuurbegraafplaatsen

Als voorstander van alternatieve manieren van begraven informeren wij u graag over natuurbegraafplaatsen.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied waar mensen begraven mogen worden. Het mooie is dat deze gebieden, naast dat de natuur een prachtige locatie is, hierdoor ook beschermd worden. Wanneer er een stuk grond gereserveerd wordt om op te begraven geldt er meestal een eeuwigdurend grafrecht. Dit recht houdt onder andere in dat de natuur op dit gebied, zo lang als het recht duurt, niet aangetast mag worden. Zo draagt een natuurlijke rustplaats dus direct bij aan het behoud van de natuur.

Natuurbegraafplaats als rustplek

Een ander mooi aspect van natuurbegraafplaatsen is dat er door het terrein gewandeld kan worden om een mooie plaats te vinden voor jezelf of een dierbare. Vaak wordt er op reguliere begraafplaatsen een ligplaats toegewezen in een veld vol ligplaatsen. Op een natuurbegraafplaats liggen de graven, vaak helemaal opgegaan in de natuur, verder uit elkaar. Dit maakt dat de begraafplaats meer aanvoelt als een park of bosgebied waar prettig rondgewandeld of bijvoorbeeld gelezen kan worden. Wij geven u graag alvast een beeld van hoe zo’n gebied er uitziet met deze video van Natuurbegraafplaats Hillig Meer:

Een Groene Uitvaart

Er is steeds meer belangstelling voor het organiseren van een uitvaart met duurzame en/of biologische materialen. Zo'n bewuste uitvaart wordt ook wel een Groene Uitvaart genoemd. Een natuurbegraafplaats is een mooie locatie voor zo'n Groene Uitvaart. Een afscheid te midden van de natuur, dat op natuurbewuste wijze georganiseerd is. Bij een afscheid op deze begraafplaatsen moet de kleding, kist, urn of mand die gebruikt wordt natuurlijk afbreekbaar zijn. De reden hiervoor is dat het natuurgebied op deze manier beschermd blijft en, zonder schadelijke stoffen, op natuurlijke manier kan blijven groeien. Wij zijn erg blij met de groeiende interesse in deze 'groene' Groene Uitvaarten, en doen er alles aan om het organiseren van ervan mogelijk te maken. Onze lijkwaden en opbaarplanken zijn zo biologisch en zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Onze producten worden onder andere gemaakt van biologisch katoen, biologisch molton, duurzame hennep, en duurzaam geteelde wilgentenen.

natuurbegraafplaatsen

Gedenktekens

Om de natuur volledig tot zijn recht te laten komen worden er geen grafstenen geplaatst zoals op een reguliere begraafplaats. Meestal worden er mooie, subtiele alternatieven aangeboden. De meest voorkomende mogelijkheden zijn een boomschijf met een inscriptie en grote keien. Natuurbegraafplaats Hillig Meer laat bijvoorbeeld boomschijven met inscriptie maken door beeldhouwer Johanna Nijlunsing. Soms is het ook mogelijk om een struik te planten op een graf, als een mooi symbool voor het leven.

Hoeveel natuurbegraafplaatsen zijn er?

Op dit moment zijn er in Nederland  ongeveer 20 1natuurbegraafplaatsen geopend, de een groter dan de ander. Samen met Natuurmonumenten ontwikkelen de begraafplaatsen de natuur in Nederland, om het te behouden voor de volgende generaties. Wanneer natuurgebieden een begraafplaats worden, dan mogen de natuurgebieden niet meer aangetast worden. Dit maakt dat een natuurgraf direct een rol speelt in grootschalig natuurbehoud! Benieuwd naar de verschillende begraafplaatsen en kosten? Lees meer over Kosten Natuurbegraafplaats.

Meer informatie over Natuurbegraafplaatsen

Als voorstander van alternatieve manieren van begraven informeren wij u graag beter over deze natuurbegraafplaatsen. We hebben een handig overzicht gemaakt van de natuurbegraafplaatsen in Nederland en een overzicht van de algemene voorschriften.