Wat is een afscheidswade?

Wilt u geen kist gebruiken voor de uitvaart, en bent u op zoek naar een andere oplossing? Dan is een afscheidswade waarschijnlijk wat u zoekt.

Afscheidswade

Een afscheidswade, beter bekend als lijkwade, is een doek die je om iemand heen kunt wikkelen voor een zacht afscheid. In tegenstelling tot een harde en gesloten kist geeft een wade een open uitstraling. Voor veel mensen voelt een kist erg onpersoonlijk aan, de overledene ligt tussen harde schotten en is nauwelijks of niet zichtbaar. Met een afscheidswade is dat anders, wat een uitvaart een totaal ander gevoel geeft.

afscheidswade

Zacht en natuurvriendelijk

De stoffen van onze lijkwaden zijn allemaal gemaakt van zachte en natuurvriendelijke materialen. Dit is, naast goed voor het milieu, een vereiste als er gekozen wordt voor een crematie. Bij een opbaring omsluit de stof de gestalte van de overledene op een eerbiedige manier, als een bloem. Er kan ook gekozen worden de lijkwade te sluiten.

Afscheid nemen

Afscheid nemen van een dierbare is een moeilijk proces. Wij proberen dit leed voor u te verzachten met ‘een zachte uitvaart’. Door de overledene in een lijkwade te wikkelen kan er een concrete stap in het afscheid genomen worden. Voor veel mensen is dit een symbolische manier om het rouwproces te beginnen. Slag voor slag wikkel je een dierbare in. Instructies hiervoor worden altijd bij de afscheidswaden geleverd en staan ook op onze website. U kunt het zo persoonlijk maken als u zelf wenst. Er kan op de lijkwade geschilderd worden en er kunnen aandenkens, zoals briefjes of bloemen, in de plooien gestopt worden. Dit kan in een grote of kleine kring gedaan worden.

Opbaarplank kopen

Om de overledene bij een afscheid te dragen en op te baren is er een draagbaar nodig. Hiervoor hebben wij onder andere de Lelie Draagbaar ontworpen, een mooie plank met gebogen randen. Een andere draagbaar die wij verkopen is de Takkenbaar, gemaakt van Hollandse wilgentenen. Met een draagbaar komt de lijkwade op een unieke manier tot zijn recht en gaat alle aandacht naar de nabijheid van de overledene.