Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Circle Stone

Grafstenen en het milieu

Elk jaar wordt er in Nederland ongeveer 9.500.000 kilo aan grafstenen geplaatst. Mensen willen hun dierbaren natuurlijk graag gedenken met iets waardevols, zoals een mooie grafsteen van natuursteen zoals graniet. Deze prachtige, miljoenen jaren oude stenen worden grotendeels geïmporteerd uit India en China. Het winnen van dit graniet kost veel energie en is belastend voor de biodiversiteit. De arbeidsomstandigheden in steengroeven laten meestal ook nog veel te wensen over. Tenslotte heeft het transport ook nog een grote impact op het milieu. Al met al heeft dit proces grote gevolgen, en is het tijd voor een duurzame grafsteen. Greenleave en Stichting DeNuo-steen zetten zich met Circle Stone in om waardevol natuursteen te behouden voor volgende generaties.

Circle Stone, de duurzame grafsteen

Tot nu toe was het zo dat grafstenen na het verlopen van het grafrecht afgevoerd werd als puin, dat uiteindelijk verdwijnt onder het wegdek. Dit is natuurlijk enorm zonde, aangezien een granieten grafsteen generaties lang mee kan. Het idee van Circle Stone is dat gebruikte grafstenen, nadat ze verwijderd zijn, opnieuw bewerkt worden en opnieuw in omloop komen als Circle Stone. Op die manier hoeft het steen niet opnieuw gewonnen te worden, noch getransporteerd.

Hoe werkt het?

Wanneer de periode van grafrecht verstrijkt, wordt er door de begraafplaatsbeheerder een bericht gestuurd naar de nabestaanden. In deze brief krijgen zij de mogelijkheid om de periode te verlengen. Wanneer de nabestaanden dit niet willen kunnen ze ervoor kiezen om zelf de grafsteen een nieuw leven te geven. Als ze dit niet doen heeft de begraafplaatsbeheerder de mogelijkheid om de steen aan te dragen als Circle Stone. Vervolgens gaat een steenhouwer, nadat de steen verwijderd is, aan de slag om de steen te restaureren. Wanneer iemand voor een Circle Stone kiest wordt de steen gepersonaliseerd en geplaatst. Bekijk hier hoe het restaureren van een grafsteen in zijn werk gaat:

Waar vind ik een Circle Stone?

Er zijn op dit moment verschillende steenhouwers en een begraafplaats waar Circle Stones verkrijgbaar zijn. Op de website van Circle Stone staat er een overzicht: Vind een Circle Stone. Wellicht heeft u ook interesse in onze door Greenleave goedgekeurde Takkenbaar, schaal van wilgentenen en Hennep lijkwade.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram