Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Fairtrade katoen

Het katoen dat gebruikt wordt voor onze Fairtrade lijkwade wordt geweven in Bhaktapur, Nepal.

Fairtrade katoen productie

Bij de teelt van dit Fairtrade katoen wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het katoen wordt met de hand geplukt, wat als voordeel heeft dat alleen de goede katoen gebruikt wordt. Nadat het katoen geplukt is moet het grondig gewassen worden, zodat alleen de katoenvezels overblijven. Om garen te maken van deze vezels wordt er gezorgd dat alle vezels plat liggen, in dezelfde richting. De vezels worden vervolgens in dikke strengen gedraaid, waarna deze strengen genoeg worden verdund om tot garen gesponnen te worden. Van dit garen wordt de uiteindelijke stof gewoven.

Chandra handicrafts

De eigenaar/manager, Sanu, heeft het bedrijf vernoemd naar zijn echtgenote: Chandra. Verspreid over een weverij, een kleermakersafdeling, een breiafdeling en een kleine papiermakerij werken er ongeveer 30 man. Sanu is als manager erg betrokken bij het welzijn van de werknemers, iets wat ook tussen de werknemers erg voelbaar is. De materialen die zij gebruiken worden vanuit Kathmandu geleverd.

fairtrade katoen

 

Katoen weven

Bij Chandra Handicrafts wordt de katoen met traditionele houten weefgetouwen geweven. Er worden 20 klossengaren aan een klossenrek gehangen. Hier worden alle draden tegelijk tot een gelijke lengte afgemeten, met een maximum van 90 meter. Deze draden worden op een weefgetouw gespannen. Op ingenieuze wijze wordt de stof met dit apparaat samengeweven. Het doek wordt per 30 cm opgerold om een dikke balk, de doekenboom, zodat er een lange lap gemaakt kan worden.

Sari Fair Fashion

De leverancier via wie wij in contact zijn gekomen met deze weverij is Sari Fair Fashion. Dit is een kledingbedrijf dat volledig duurzame kleding maakt die voldoen aan fairtrade voorwaarden. Eens per jaar gaan twee van hun werknemers naar Bhaktapur. Hier trainen zij de werknemers van het atelier in nieuwe technieken. U kunt hier meer lezen over Sari Fair Fashion.

Fairtrade wade

Onze Fairtrade lijkwade wordt gemaakt in de werkplaats van Sanu. Het katoen is met de hand geweven, waardoor er mooie patronen ontstaan. Om de stof haar natuurlijke kleur, ecru, te laten behouden wordt het niet gebleekt. Het is een karakteristieke wade met een duurzame achtergrond. U kunt hier meer lezen over de Fairtrade principes.