Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Natuurlijke begrafenis

Er zijn enorm veel mogelijkheden om het milieu te ontlasten met een zoveel mogelijk natuurlijke begrafenis. Wij geven u graag een aantal tips.

Is het mogelijk om compleet milieuneutraal te begraven?

Een volledig natuurlijke begrafenis is helaas niet mogelijk. Dit komt omdat de mens kleine hoeveelheden schadelijke stoffen zoals cadmium in zich draagt. Per individu is de impact van het begraven hiervan verwaarloosbaar, maar gezien de huidige bevolkingsgroei begint dit op mondiale schaal wel gevolgen te hebben. Dit is de reden dat Natuurbegraafplaatsen werken met een beperkt aantal graven per oppervlakte. Op deze manier blijft de hoeveelheid schadelijke stoffen beperkt tot een verwaarloosbare hoeveelheid per vierkante meter.

natuurlijke begrafenis

Een natuurlijke begrafenis

Gezien de impact die begraven heeft, is het des te belangrijker om rondom dit begraven zo zorgvuldig mogelijk te handelen. Dit kan op veel verschillende manieren. In de eerste plaats kan er gebruik worden gemaakt van uitsluitend biologisch afbreekbaar materiaal. Veel kisten bevatten schadelijke lijm of lak, waardoor er extra schadelijke stoffen in de natuur komen. Gelukkig zijn er veel biologisch afbreekbare alternatieven, zoals een opaarplank met een natuurlijke lijkwade. Daarnaast kan er ook gelet worden op de hoeveelheid CO2 uitstoot bij het vervoer. Het afscheid en de daaropvolgende bijeenkomst kunnen bijvoorbeeld ook op dezelfde locatie worden georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om drukwerk te laten maken van chloorvrij papier, of zelfs om de uitnodigingen digitaal te versturen.

Materiaal van eigen bodem

Dit zijn niet de enige manieren waarop rekening gehouden kan worden met het milieu. Een grote factor die vaak over het hoofd wordt gezien is het transport van de grafsteen. De meeste grafstenen worden geïmporteerd uit plekken zoals China, transport dat een grote milieu-impact heeft. Ook kisten worden vaak gemaakt van geïmporteerd hout. De beste oplossing hiervoor is door gebruik te maken van materialen die uit Nederland komen.

In de toekomst

Op dit moment zijn er ook alternatieve verwerkingsmethoden in ontwikkeling die duurzamer zijn dan begraven of cremeren. Deze alternatieven zijn helaas nog niet beschikbaar in Nederland, maar ze zijn in het buitenland steeds meer aan het opkomen. Wie weet worden ze binnenkort ook mogelijk in Nederland. Bij Resomeren wordt het lichaam met een speciale machine onder druk ontbonden door kaliumhydroxide. Bij Promession wordt een lichaam afgebroken met behulp van een soort vrieskoeling.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Deel op Instagram