Begrafenis wade

Iets anders dan een kist

Steeds vaker hebben mensen het verlangen om een uitvaart anders te organiseren dan met een gesloten massieve kist. De statigheid van zo’n kist kan namelijk erg afstandelijk aanvoelen. Ook horen we vaak dat mensen het een naar idee vinden om na hun overlijden in een kist gelegd te worden. Gelukkig is het sinds 1998 mogelijk om gebruik te maken van een alternatief: de begrafenis wade. Dit is een grote doek die om een overledene heen gewikkeld kan worden, zoals op de onderstaande afbeelding van onze Natuurset:

begrafenis wade

Waarom een begrafenis wade?

Het mooie van een lijkwade is dat de overledene tijdens het afscheid nog iets dichterbij is dan wanneer deze in een kist zou liggen. De zachte stof van de wade nodigt ook uit om het lichaam nog een laatste keer aan te raken. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen, sommige mensen vinden het vreemd om bij een afscheid zich te bewust te zijn van het lichaam van de overledene. Het prettige aan een wade is dat deze wel het hele lichaam afdekt, en de vormen netjes verbergt. Zo biedt de wade een perfecte middenweg tussen afstand en nabijheid.

Hoe wordt een begrafenis wade gevouwen?

Het vouwen van een wade kunt u, als u dat wilt, zelf doen. Dit is een erg intieme handeling, die veel mensen als erg waardevol ervaren. Er zijn twee manieren waarop de wade gevouwen kan worden, namelijk voor een gesloten of een open opbaring. Bij een open opbaring wordt de wade bij het hoofd opengelaten, en in plooien gedrapeerd. Bij een gesloten opbaring wordt ook het hoofd bedekt door de wade. In de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe een begrafenis wade gevouwen kan worden.

De Groene uitvaart

De lijkwade past erg mooi bij een groene uitvaart, of bij een afscheid op een natuurbegraafplaats. De ongeverfde stoffen die wij gebruiken zijn natuurlijk afbreekbaar, en biologisch, Fairtrade of duurzaam geproduceerd. Om een wade te gebruiken bij een afscheid of begrafenis is er ook een opbaarplank nodig, dit is een draagbare baar waar de overledene op komt te liggen. Ook onze opbaarplanken zijn duurzaam en natuurlijk afbreekbaar.