Menu
0

Geen producten in je winkelmand.

Resomeren

Een duurzaam alternatief voor cremeren

Resomeren is een bijzonder duurzaam alternatief voor cremeren. Er zijn al een tijd verschillende ontwikkelingen gaande rondom de crematie. Eerder was er de opkomst van het elektrisch cremeren, waarbij de CO2-uitstoot vergeleken met een reguliere oven al veel minder is. Tegenwoordig zijn er nóg twee alternatieven: composteren en resomeren. Bij composteren wordt het lichaam afgebroken tot compost, en bij resomeren wordt het lichaam in 3 uur ontbonden door vloeistof. We zijn hard op weg om, volgens het doel van DELA, in 2030 uitvaarten klimaatneutraal (zonder CO2-uitstoot) te kunnen verzorgen.

Resomeren

Hoe gaat resomeren precies in zijn werk? Met behulp van een speciale machine wordt het lichaam onder druk opgelost in heet water dat vermengd is met kaliumhydroxide. Deze machine is kleiner dan een crematieoven en heeft geen gas nodig, wat het milieu enorm veel bespaart. Het lichaam wordt net als bij een crematie inclusief kleding en lijkhoes verwerkt. Het proces duurt ongeveer 3 uur, en na de behandeling kunnen de botten gemakkelijk vermalen worden tot poeder dat vergelijkbaar is met as.

Resomeren

De mogelijkheden

Vooralsnog gebeurt resomeren nog niet in Nederland, de wet staat dit op dit moment namelijk nog niet toe. Er wordt wel hard aan gewerkt om een wetsverandering voor elkaar te krijgen. Uit een aantal opiniepeilingen is namelijk gebleken dat er wel degelijk animo voor is. De tweede kamer buigt zich binnenkort over het voorstel en het rapport met alle informatie. In Amerika is de methode, onder leiding van Resomation Ltd. al in twaalf staten goedgekeurd. Verschillende Europese landen, waaronder België, hebben nu aangegeven er ook mee te willen beginnen.

Resomation natural water Cremation

Kaliumhydroxide

Het is belangrijk om in de vergelijking met andere vormen van lichaamsverwerking rekening te houden met de invloed van kaliumhydroxide. Het resomeren zelf heeft duidelijk een lagere uitstoot dan cremeren, maar het maken van kaliumhydroxide is een proces waarvoor veel energie verbruikt wordt. Het is vooralsnog onduidelijk of deze invloed ook is meegenomen in de vergelijkingen. Daarnaast is kaliumhydroxide een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor het waterleven. Dit kan echter verholpen worden door de vloeistof te neutraliseren met een zuur.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram