Duurzame lijkwade – GreenLeave

Vandaag, 1 Mei 2018, heeft stichting GreenLeave een nieuwe video gelanceerd genaamd Duurzame Lijkwade. In deze korte video informeren zij u over de mogelijkheden die er zijn wat betreft lijkwaden en het organiseren van een duurzame uitvaart.

GreenLeave De Makers

Afgelopen herfst lanceerde GreenLeave al de informatieve serie ‘De Makers’, waarin aandacht werd geschonken aan de makers van duurzame uitvaartproducten. In de serie werd er onder andere  een aflevering gewijd aan de manier waarop onze lijkwaden geproduceerd worden bij werk-leer bedrijf Pantar. In de komende tijd gaan ze opnieuw 9 filmpjes lanceren, over onderwerpen zoals duurzaam rouwvervoer, drukwerk, boeketten, catering en grafmonument. Dit keer zijn het filmpjes waarin het ambacht de makers minder naar voren komt, en staan de inhoudelijke afwegingen en mogelijkheden bij het organiseren van een uitvaart centraal.

Duurzame Lijkwade

Het thema van deze aflevering is de duurzame lijkwade. Lijkwaden zijn rechthoekige doeken die samen met een opbaarplank een kist kunnen vervangen bij een uitvaart. In de video wordt er aandacht besteed aan de mogelijkheden wat betreft duurzame stoffen, zoals hennep. Vraagt u zich af welke stoffen wel of niet duurzaam zijn? Bekijk hier de aflevering:

Het GreenLeave approved label

GreenLeave heeft samen met stichting Natuur & Milieu een aantal strikte duurzaamheidscriteria opgesteld. Deze criteria worden geregeld herzien. Producenten en leveranciers van uitvaartproducten kunnen hun producten ter toetsing bij GreenLeave indienen. Als een product voldoet aan de criteria dan mag het ‘GreenLeave approved label’ ervoor gebruikt worden. Er wordt hierbij gekeken naar het gebruikte materiaal, de herkomst hiervan en het productieproces. Bij elke verandering aan dit proces moet GreenLeave geïnformeerd worden en opnieuw toestemming verlenen tot het gebruik van het label. Zo kan de uitvaartklant direct zien welke producten geproduceerd zijn met zorg voor duurzaamheid. Onze Hennep lijkwade, de sluitingen van hennepband, onze Schaal van wilgentenen en onze Takkenbaar voldoen aan deze criteria.