Een baar

De opbaring

De opbaring is een belangrijk moment in het proces van het afscheid. Bij een opbaring wordt de overledene op een baar gelegd, en kunnen nabestaanden op persoonlijke wijze afscheid nemen. Dit kan in een uitvaartcentrum gedaan worden, maar ook thuis of op een andere plek die iets betekende voor de overledene. Wanneer de opbaring thuis plaats vindt zijn er verschillende mogelijkheden, soms wordt er namelijk gekozen om de overledene in bed op te baren, of in een gesloten of open kist. Daarnaast is er de mogelijkheid om dit op een houten ondergrond te doen die eventueel ook gedragen kan worden tijdens een uitvaart: de baar.

een baar

Waarom een baar?

Bij het gebruik van een baar in plaats van een kist is de overledene tijdens het afscheid nog iets dichterbij dan wanneer deze in een kist zou liggen. De overledene wordt dan gehuld in een lijkwade, een zachte doek die bij het hoofd opengelegd of dichtgelaten kan worden. Zo nodigt het geheel uit om nog een laatste keer dicht bij de overledene te zijn, terwijl het lichaam wel netjes is afgedekt. Zo bieden baren een perfecte middenweg tussen afstand en nabijheid.

Verschillende baren.

Baren, of opbaarplanken, kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. Zo bestaan er bijvoorbeeld gevlochten manden, samengebonden takken en speciaal vormgegeven planken. Alle baren kunnen gedragen worden door zes personen. Soms stelt een crematorium het verplicht dat baren een vlakke onderkant hebben. Mocht dat zo zijn dan kunt u gebruik maken van een Inschuifplank, een vlakke bodem die onder de opbaarplank gelegd kan worden. Hieronder kunt u onze baren bekijken:

Een zacht kussentje

Wellicht vindt u het er erg hard uitzien, zo’n houten plank, en wilt u dat de overledene er nog iets comfortabeler bij ligt. Dan is het mogelijk om gebruik te maken van ons katoenen kussentje. Dit langwerpige kussen is speciaal ontworpen om te gebruiken op een opbaarplank. Deze kussentjes worden volledig duurzaam geproduceerd en natuurlijk afbreekbaar.