Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

De opbaarplank als alternatief

Wat is een opbaarplank?

Bij een afscheid kan er in plaats van een kist gebruik gemaakt worden van een baar. Het bijzondere hieraan is dat de overledene tijdens het afscheid nog iets dichterbij is dan wanneer deze in een kist zou liggen. De overledene wordt dan gehuld in een lijkwade, een zachte doek die bij het hoofd opengelegd of dichtgelaten wordt. Zo nodigt het geheel uit om nog een laatste keer dicht bij de overledene te zijn, terwijl het lichaam wel netjes is afgedekt. Zo bieden baren een perfecte middenweg tussen afstand en nabijheid.

Verschillende baren.

Baren, of opbaarplanken, kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. Zo bestaan er bijvoorbeeld gevlochten manden, samengebonden takken en speciaal vormgegeven hout. Al onze opbaarplanken kunnen door 6 personen worden gedragen en kunnen een gewicht hebben van tot 115 kilo. Soms stelt een crematorium het verplicht dat baren een vlakke onderkant hebben. Mocht dat zo zijn dan kunt u gebruik maken van een Inschuifplank, een vlakke bodem en opstaande rand die onder de opbaarplank gelegd kan worden. Hieronder kunt u een aantal van onze baren bekijken:

Bamboe baar

Deze baar is gemaakt van Bamboe, een gewas dat enorm snel en gemakkelijk groeit. Om het te verbouwen zijn er geen pesticides of extra watertoevoer nodig, wat maakt bamboe een erg milieu- en natuurvriendelijk materiaal voor een baar. De bamboestokken zijn aan elkaar gevlochten met Rotan, een liaan die afkomstig is uit Indonesië.

Bamboe baar

Takkenbaar

Deze opbaarplank is gemaakt van Hollandse wilgentenen. De Takkenbaar is een erg natuurlijke keuze, de wilgentenen zijn namelijk gerecycled snoeihout. Ook geven de donkere wilgentenen een mooie rustieke uitstraling. Mocht u een passende duurzame wade zoeken voor bij deze baar, dan raden wij de Hennep lijkwade aan.

Takkenbaar

Schaal van wilgentenen

De Schaal van wilgentenen is net als de Takkenbaar gemaakt van wilgentenen, maar dan van dunnere takken die dichter in elkaar zijn gevlochten. In het vlechtwerk zijn 6 uitsparingen gelaten die dienen als handvaten. De vorm is mooi gerond, als een mand waar iemand zowel geborgen als open in ligt.

schaal van wilgentenen draagbaar

Aardeplank

De Aardeplank is een minimalistische en functionele draagbaar van rond gebogen beukenhout. De baar is ontworpen als verwijzing naar hoe vroeger overledenen op een bootje te water werden gelaten.

aardeplank draagbaar

Basic baar

De Basic baar is een eenvoudige, sobere draagbaar. De heldere vorm en de lichte kleur maken de opbaarplank geschikt voor elke uitvaart. De eenvoud van de opbaarplank maakt ook dat de kleur van de gebruikte wade meer naar voren komt. De baar is ook samen met de Basic wade te koop in de Basic set.

basic baar

Kosten opbaarplank

Om aan ieders wensen te voldoen hebben wij opbaarplanken van verschillende prijzen, variërend van €275 tot €740. De grootste redenen voor het verschil in prijs zijn het materiaal en de bewerking. Het bamboe van onze Bamboe baar is bijvoorbeeld een erg snel groeiend materiaal vergeleken met Wilgentenen. Daarnaast zijn speciale handelingen, zoals het buigen van hout voor onze Aardeplank en het aandachtig vlechten van onze Schaal van Wilgentenen, vrij arbeidsintensief. Uiteindelijk vinden wij het het belangrijkste dat zowel de goedkopere als de duurdere opbaarplanken van goede kwaliteit zijn, en daar dragen wij dan ook zorg voor.

Zonder kist: opbaarplank en lijkwade

Om een kist te vervangen is er naast een opbaarplank ook een lijkwade nodig. Een complete set is al verkrijgbaar vanaf slechts €455 met onze Natuurset, wat goedkoper is dan de meeste kisten. Deze set is speciaal ontwikkeld voor een betaalbare Groene uitvaart en is volledig natuurlijk afbreekbaar. Omdat er veel variatie is in de prijs van zowel lijkwaden als opbaarplanken heeft u zelf alle controle over de uiteindelijke kosten.

Een zacht kussentje

Wellicht vindt u het er erg hard uitzien, zo’n houten plank, en wilt u dat de overledene er nog iets comfortabeler bij ligt. Dan is het mogelijk om gebruik te maken van ons katoenen kussentje. Dit langwerpige kussen is speciaal ontworpen om te gebruiken op een opbaarplank. Deze kussentjes worden volledig duurzaam geproduceerd en natuurlijk afbreekbaar.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram