Wat is een opbaarplank?

Wat is een opbaarplank? Een opbaarplank, beter bekend als draagbaar, is ontworpen als vervanging van een kist bij een uitvaart. Op een opbaarplank kan de overledene tijdens een opbaring of afscheid worden neergelegd, gewikkeld in een lijkwade. Dit geeft een begrafenis of crematie een heel ander karakter dan wanneer er een kist wordt gebruikt.

Opbaarplank kopen

De contouren van het lichaam verdwijnen niet in een kist, maar blijven zichtbaar. Dit maakt dat de overledene nog veel nabijer voelt. Zo kan er, naar onze mening, beter afscheid worden genomen. Wij hebben verschillende opbaarplanken te koop. Dit zijn de verschillende opbaarplanken in ons assortiment:

opbaarplank

Takkenbaar

Deze opbaarplank is gemaakt van Hollandse wilgentenen. De Takkenbaar is een erg natuurlijke keuze, de wilgentenen zijn namelijk gerecycled snoeihout. Ook geven de donkere wilgentenen een mooie rustieke uitstraling. Mocht u een passende duurzame wade zoeken voor bij deze baar, dan raden wij de Hennep lijkwade aan.

Schaal van wilgentenen

De Schaal van wilgentenen is net als de Takkenbaar gemaakt van wilgentenen, maar dan van dunnere takken die dichter in elkaar zijn gevlochten. In het vlechtwerk zijn 6 uitsparingen gelaten die dienen als handvaten. De vorm is mooi gerond, als een mand waar iemand zowel geborgen als open in ligt.

Lelie draagbaar

De Lelie draagbaar is simpel en organisch van vorm: een zachte taps toelopende baarplank met licht gebogen randen waar handgrepen uit zijn gezaagd. Het ontwerp doet daardoor denken aan een lelie, een bloem die verschillende symbolieken met zich meedraagt: liefde, zuiverheid en vergankelijkheid.

Tulp draagbaar

De Tulp draagbaar is een elegante baar die met veel waden mooi samengaat. De schuine hoeken van de baar lijken op die van een klassieke kist. Door de openstaande randen krijgt deze vorm een toereikend karakter.

Aardeplank

De Aardeplank is een minimalistische en functionele draagbaar van rond gebogen beukenhout. De baar is ontworpen als verwijzing naar hoe vroeger overledenen op een bootje te water werden gelaten.

Basic baar

De Basic baar is een eenvoudige, sobere draagbaar. De heldere vorm en de lichte kleur maken de opbaarplank geschikt voor elke uitvaart. De eenvoud van de opbaarplank maakt ook dat de kleur van de gebruikte wade meer naar voren komt. De baar is ook samen met de Basic wade te koop in de Basic set.

Dragen en opbaren

Het inwikkel- en opbaarproces is bij een wade persoonlijker dan bij een kist. Dit komt doordat een overledene in een lijkwade makkelijker te naderen is. Deze toenadering is een belangrijke factor bij het nemen van afscheid. Het gebruik van een opbaarplank in combinatie met een lijkwade of doodshemd kan daarom helpen bij de verwerking. Al onze opbaarplanken kunnen door 6 personen worden gedragen en kunnen een gewicht hebben van tot 115 kilo. Bij sommige crematoria is een Inschuifplank, voor onder de baar, vereist.. Het is raadzaam om hier goed naar te informeren. Deze Inschuifplank is via onze webshop te kopen.