Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Afscheid op afstand

De afgelopen maanden is het leven én alles rondom de dood ingrijpend veranderd. Het ontroert ons dat er bijzonder genoeg juist in een tijd als deze veel aandacht en ruimte is voor samenzijn. De situatie nodigt uit om in te zoomen op de basis: het nemen van afscheid. Vol bewondering zien we hoe uitvaartbegeleiders zich in allerlei bochten wringen om dit mogelijk te maken. Graag helpen we jullie door alle informatie op een rij te zetten, en tips te delen voor het houden van afscheid op afstand. 

Op afstand dichtbij

Gelukkig leven we in een tijd waarin er door technologie enorm veel mogelijk is. Met uw mobiele telefoon kunt u toespraken filmen en foto’s maken, om deze vervolgens met alle nabestaanden te delen. Hiervoor kan een Whatsapp-groep aangemaakt worden waar iedereen op dezelfde plek beeldmateriaal kan delen en bekijken.

Bijdragen aan de ceremonie

Ook wanneer u op afstand bent wilt u bij kunnen dragen aan de ceremonie. Gelukkig is dit op veel manieren mogelijk! U kunt thuis een speech, lied of de voordracht van een gedicht voorbereiden en filmen, om deze te laten tonen tijdens het afscheid. Mocht u het nog persoonlijker willen maken, dan kunt u dit ook live doen, door bijvoorbeeld Skype of Zoom te gebruiken. Hiermee is het zelfs mogelijk om een diapresentatie met foto’s te maken, en deze met de functie ‘share screen’ te delen.

Livestream

Voor wie geen seconde wil missen van de uitvaart, is het ook mogelijk om een live-stream te maken van de uitvaart. Als u thuis een digitale camera heeft, of zelfs alleen een smartphone met goede camera, kunt u elk moment van de uitvaart delen. U kunt het geheel zelfs vanuit verschillende hoeken filmen, om een volledige impressie te delen. Mocht u hier zelf geen apparatuur voor hebben, of het uit handen willen geven, kunt u ook een professionele filmmaker inschakelen.

Thuisverwerking

Naast de mogelijkheden om op afstand verbonden te zijn met het afscheid, zijn er ook mogelijkheden om thuis voor jezelf de overledene te herinneren. U kunt een avond nemen om naar oude platen, cd’s of lievelingsmuziek van de overledene te luisteren, en foto’s te bekijken. Vaak vinden mensen het ook fijn om een brief te schrijven aan de overledene, wat een mooie manier is om uw gedachten en gevoelens te plaatsen. Wanneer u met een gezin woont kunt u thuis een herdenkingsfeestmaal maken, en samen herinneringen ophalen.

Een vooruitzicht

Het gegeven dat het nu niet mogelijk is om met alle nabestaanden bij elkaar te komen, neemt niet weg dat een bijeenkomst na de corona-crisis altijd mogelijk is. Het kan een geruststellend vooruitzicht zijn om te weten dat er een ander moment komt, zoals bij het uitstrooien van de as, waarop de overledene met zijn allen wordt herinnerd.

Begrip

In elk geval is het belangrijk dat mensen die niet aanwezig kunnen zijn niet het gevoel hoeven hebben dat ze de overledene en nabestaanden tekortschieten door niet aanwezig zijn. Gelukkig is iedereen zich bewust dat dit voor ieders gezondheid is, en kan iedereen elkaar op afstand steunen.
Denk aan elkaar, en geef elkaar de ruimte. 

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram