Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Het doodshemd

Ons Linnen hemd is geïnspireerd op het doodshemd. Wij vertellen u graag over de interessante historie van dit hemd.

Het Doodshemd, de traditie

Op verschillende plaatsen was het een traditie dat de bruid voor een aanstaand huwelijk een hemd zou naaien voor haarzelf en haar aanstaande. De hemden droegen zij vervolgens uitsluitend tijdens hun huwelijksdag en huwelijksnacht. Na deze nacht werden de hemden niet meer gedragen. Elk jaar werden ze gewassen, tot ze uiteindelijk gebruikt werden als doodshemd.

linnen hemd

De naald

Niet alleen het hemd zelf draagt een verhaal met zich mee. Uit traditie werd na het naaien van de hemden de gebruikte naald gebroken en in een kist gedaan. Soms werd de naald zelfs in het vuur geworpen. Er werd namelijk geloofd dat als men er een kies mee aan zou raken dat deze zou uitvallen, dat een prik van deze naald een ongeneeslijke wonde zou maken. Dit bijgeloof ontstond omdat deze naald gezien werd als de samenkomst van het heilige, het huwelijk, en het gevaarlijke, de dood.

Een vierkante uitsparing

Soms kwam het voor dat er in een doodshemd aan de achterkant een vierkante uitsparing was. Dit was niet vanwege symboliek of geloof; het was gebruikelijk om als er geen goed materiaal meer in huis was het doodshemd te gebruiken. “Liggend zie je er toch niets van” luidde het in de volksmond. Bij ons linnen hemd is het lichaam aan de achterkant netjes bedekt.

Andere symboliek

Naast deze westerse tradities is het linnen hemd ook een onderdeel van een Egyptische traditie. Farao’s werden hier voordat ze gemummificeerd werden in linnen doeken gewikkeld. Op de muurschilderingen in hun graftombes werden bloeiende vlasplanten geschilderd, de plant die wordt gebruikt voor het produceren van linnen. De Egyptische beschermgodin Isis werd in deze schilderingen afgebeeld in smetteloos witte linnen kleding. Zo zouden de Farao’s na de dood door haar beschermd worden.

Ons Linnen hemd

Het Linnen hemd is te gebruiken bij een opbaring op een bed, een baar of in een kist. Aan de hals opent het hemd zich als een bloem. Het hemd heeft middenvoor een stolplooi die met vier parelmoeren knopen is vastgezet. U kunt hier ons Linnen hemd bekijken.