Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Greenleave wil af van de spaanplaten kist

Spaanplaten kist?

Om te beginnen, wat is een spaanplaten kist eigenlijk? Spaanplaat bestaat uit verschillende soorten zaagsel, soms ook houtachtige planten zoals vlas, die tot één plaat zijn gemaakt met behulp van een bindmiddel. De kleine stukjes resthout die gebruikt worden heten ook wel spaanders, vandaar de naam. Het bindmiddel is vaak een soort kunsthars, en soms wordt de plaat verlijmd met een harde buitenlaag.

spaarnplaten kist

Het milieu betaalt

Het prettige aan spaanplaat is dat het vrij goedkoop materiaal is. Dit is dan ook de reden dat het op zulke grote schaal wordt gebruikt, bij ongeveer 75% van de uitvaarten. Deze prijs wordt echter wel ergens anders betaald: door het milieu. Bij een begrafenis komt de lijm die gebruikt is in de bodem terecht, wat zorgt voor lokale vervuiling. Ook bij een crematie is het milieu niet veilig: bij de verbranding komen deze schadelijke stoffen als gas terecht in de atmosfeer.

Oproep GreenLeave

Dit is waarom GreenLeave uitvaartondernemers oproept om hun inkoopkrachten te bundelen en gezamenlijk het gesprek met de kistenleveranciers aan moeten gaan. Duurzame alternatieven zijn er namelijk al, maar deze worden nog niet op grote schaal gebruikt. Dit laatste maakt dat de alternatieven nog prijziger zijn dan de spaanplaten kisten, waardoor mensen sneller voor een spaanplaten kist kiezen. Zoals Evert de Niet, voorzitter van GreenLeave het zegt: ‘alleen door als branche de handen ineen te slaan kunnen we die cirkel doorbreken.’ Hier werken wij graag aan mee: we doen er alles aan om onze duurzame producten zo goedkoop mogelijk op de markt te brengen.

Bestaande alternatieven

Er bestaan op dit moment genoeg alternatieven voor een spaanplaten kist. Als u bijvoorbeeld kiest voor een kist van massief hout, dan heeft het milieu geen last van schadelijke stoffen in lijm. U kunt ook kiezen voor andere duurzame opties zoals een opbaarplank met een lijkwade.

spaanplaat kist

Spaanplaat in het buitenland

Nederland is niet het enige land dat het milieu in overweging meeneemt: in Duitsland zijn spaanplaten uitvaartkisten al verboden. Zoals de Niet het zegt: ‘het is dan niet meer dan logisch dat wij in Nederland ook de overstap naar duurzamere uitvaartkisten maken.’ Het is het streven dat er vanaf 2020 geen spaanplaten uitvaartkisten meer worden gebruikt. Lees hier het originele persbericht van GreenLeave: Stop de Spaanplaat.

Facebook Deel op Facebook

TwitterDeel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram