Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Elektrisch cremeren

Crematie en het milieu

Een van de grootste vormen van weerstand tegenover crematies is de uitstoot die vrij komt bij de verbranding. Er komen steeds strengere regels met betrekking tot de filters die in een crematieoven zitten om het zo milieuvriendelijk te maken, maar is er niet een simpelere oplossing? Duurzame alternatieven zoals Promession en Resomeren zijn er genoeg, maar op dit moment zijn deze in Nederland nog niet toegestaan. Gelukkig is er een alternatief dat wél al toegestaan is: elektrisch cremeren. Dit jaar is voor het eerst een elektrische crematieoven van DFW in een Nederlands crematorium geplaatst:

Het belang van duurzame alternatieven

Er wordt vaak gesproken over de grote uitstoot van een crematie, maar wat is precies deze uitstoot? Een normale crematieoven werkt op gas, en verbruikt bij elke crematie ongeveer 60 kubieke meter gas. Per jaar vinden er ongeveer honderdduizend crematies plaats, waarmee het jaarlijks gasverbruik van crematoria oploopt tot 6.000.000 kuub aardgas. Deze hoeveelheid zal over de jaren alleen maar meer worden. In 2003 koos namelijk nog 50% van de mensen voor een crematie, waar dit getal in 2018 al is opgelopen tot 64%. Dit is waarom het van enorm belang is om met duurzamere alternatieven te komen.

Elektrisch cremeren

Een elektrische verbrandingsoven werkt aan de hand van verwarmingselementen in plaats van het verbranden van gas. Deze manier van cremeren, waarbij het lichaam tot stof vergaat door de hitte in plaats van door vlammen, neemt minder tijd in beslag. Om een egaal as te krijgen worden de restanten na de crematie verwerkt in een cremulator. Dit is een machine die resten vermaalt tot stof. Omdat de elektrische crematieoven uitsluitend op elektriciteit werkt, kan een crematie veel duurzamer worden uitgevoerd door groene stroom te gebruiken. Dit soort ovens bestaan al langer, en de techniek wordt steeds verbeterd om de ovens zo efficiënt mogelijk te maken.

Elektrisch Cremeren

Elektrische crematieovens in Nederland

Elektrische crematieovens worden al langer in onder andere Zwitserland gebruikt. Begin dit jaar is, zoals te zien was in de bovenstaande video, de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst. Deze bevind zich in crematorium Nedermaas in Geleen. Daarnaast is DELA ook bezig met het plaatsen van een dergelijke oven in Groningen, en heeft Monuta zich voorgenomen om de techniek te gebruiken bij een nieuw crematorium in Maastricht. Ook Yarden toont interesse in alternatieve verwerkingsmethoden.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram