Begraven zonder kist

Steeds meer mensen kiezen voor begraven zonder kist, om op een zachte en toegankelijke manier afscheid te kunnen nemen. Hoewel we erg gewend zijn aan het gebruiken van een doodskist bij een uitvaart, groeit de behoefte aan een persoonlijker alternatief, zoals een lijkwade.

begraven zonder kist

Begraven zonder kist

Veel mensen weten het niet, maar in Nederland is het al jaren legaal om begravingen te organiseren zonder kist. Er wordt dan gebruik gemaakt van een lijkwade, wat veel minder afstandelijk voelt dan een doodskist met deksel. Een zijden lijkwade, waarin het gestalte van de overledene zichtbaar blijft, heeft een toereikend karakter. Hoewel doodskisten de meest gangbare manier lijken om iemand te begraven, is het idee van een kist voor sommige mensen beklemmend. Met deze gedachte wordt de dood zelf ook meer benauwend, terwijl dat helemaal niet hoeft. Voor een persoonlijkere en warmere overgang van het sterfbed naar de laatste rustplaats kunnen mensen kiezen voor een wade. Lijkwaden zijn makkelijk om te bewaren, dus om nabestaanden te verzekeren van een goede opbaarwijze kunt u ervoor kiezen om al van tevoren een lijkwade te kopen.

Cremeren zonder kist

Ook crematies mogen tegenwoordig georganiseerd worden zonder kist. Hieraan zijn wel verschillende regels gekoppeld, zoals dat de overledene dusdanig bedekt moet zijn dat deze op hygiënische wijze vervoerd en gedragen kan worden. Wanneer er hiervoor een lijkwade en een draagbaar gebruikt worden kan het soms zijn dat er een inschuifplank nodig is. Dit komt omdat opbaarplanken niet altijd een vlakke onderkant hebben, wat vaak verplicht is in crematoria. Het is belangrijk om altijd goed te overleggen met het crematorium dat u op het oog heeft, aangezien de voorschriften vaak per locatie verschillen.

De alternatieven voor een kist

Zoals hierboven verteld wordt worden er vaak lijkwaden gebruikt als alternatief voor een kist. Wat is een lijkwade? Kort gezegd is een lijkwade is een rechthoekige doek waar de overledene in wordt gewikkeld. Voor de nabestaanden kan dit inwikkelen een prettige en intieme handeling waarmee zij de overledene in deze laatste fase kunnen verzorgen. Wanneer de overledene is opgebaard kunnen de nabestaanden de wade steeds verder sluiten. Dit is een mooi symbool voor het geleidelijke proces van afscheid nemen. Om lijkwaden te kunnen gebruiken zonder doodskisten is het gebruik van een opbaarplank nodig. Opbaarplanken, of draagbaren, zijn een rechthoekige planken of manden waar een overledene op kan worden gelegd, en mee gedragen kan worden.

Natuurbegraven

In een lijkwade van natuurlijke stoffen wordt de overledene bij een begraving sneller deel van de aarde. Op natuurbegraafplaatsen zijn natuurlijke stoffen wenselijk om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Zo is de keuze voor een lijkwade een bijzondere manier om iemand te begraven zonder kist, terwijl het milieu en de natuur gespaard blijven.