Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Koelen met graszoden

Wellicht heeft u er al eens eerder over gehoord, de mogelijkheid om een overledene te koelen met behulp van graszoden. Hoe werkt dit, en wat heeft u ervoor nodig?

Alternatieve manieren van opbaren

In Nederland verschijnen er steeds meer nieuwe alternatieve manieren van opbaren. Ook wat betreft het koelen van een lichaam zijn er veel ontwikkelingen. Waar een overledene eerst uitsluitend gekoeld kon worden door koelelementen, zijn er nu verschillende duurzame methoden. Tegenwoordig is het onder andere mogelijk om te koelen met graszoden, gewone lappen gras en aarde.

Koelen met Graszoden, hoe werkt het?

Graszoden zijn een mooie én ecologische manier van koelen die meestal voor 5 á 6 dagen voldoende koelt. Hoe het werkt? Op twee manieren: ten eerste onttrekt gras warmte aan de omgeving door te groeien. De tweede werking is dat het water dat op het gras gespoten wordt verdampt, waardoor de lucht koel wordt. Dit besproeien gebeurt twee á drie keer per dag, zodat beide processen optimaal plaatsvinden. Zo wordt samen met de lucht ook het lichaam gekoeld.

Koelen met graszoden

Koelen zonder koelplaat

Om te koelen met gras is er geen speciaal materiaal nodig, het gras kunt u gewoon uit uw eigen tuin halen. Dit gras plaatst u in een schaal met opstaande randen, waarna u het onder de verhoging van de draagbaar legt. Na de uitvaart kunnen de graszoden ook weer teruggelegd worden in uw tuin, waar het gras weer doorgroeit. Het beste materiaal om de zoden mee te besproeien is water, gemixt met vloeibare silicium en een rozemarijn geurextract. Vloeibaar silicium is te koop bij winkels die duurzame gezondheidsproducten verkopen. Meestal wordt voor de geur een etherische olie gebruikt of badmelk. De beste verhouding is om per liter water zo’n 10 druppels vloeibaar silicium te gebruiken, en een half dopje olie of badmelk.

Een mooie opbaring

Het mooie aan koelen met graszoden is dat het het aanzicht van de opbaring verrijkt wordt met een kleine tuin. Het gras kunt u ook nog extra aankleden, met bijvoorbeeld mos en bloemen. Ook is er minder hindering wat betreft geluid, aangezien een koelplaat, naast dat deze energie kost, ook veel geluid maakt. Samen met een opbaarplank en een lijkwade maakt dit de opbaring tot een rustig geheel, wat een mooie grond biedt om afscheid te nemen van een dierbare.

Waar moet ik rekening mee houden?

In sommige gevallen is het koelen met graszoden niet voldoende om een lichaam te conserveren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht in het lichaam, wat na bijvoorbeeld een operatie meer is. In dat geval kan er gewerkt worden met losse koelelementen, of alsnog met een koelplaat. Ook is het belangrijk om de ruimte goed door te laten luchten en ervoor te zorgen dat vliegen niet bij het lichaam kunnen komen. Vliegen kunnen namelijk eitjes leggen in het lichaam, wat u kunt voorkomen  met bijvoorbeeld een klamboe. Soms kan het zijn dat, omdat graszoden minder intensief koelen dan een koelplaat, er toch geuren loskomen. Dit zal echter niet veel zijn, de geur kan dan met wierook verholpen worden.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram