Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Een goedkope uitvaart

Waarop bespaar je?

Bij een goedkope uitvaart wordt meestal bespaard op delen van de uitvaart die juist zo belangrijk zijn bij het nemen van afscheid, zoals een afscheidsruimte in een uitvaartcentrum of een opbaring thuis. Dat terwijl ruimte en tijd essentieel zijn in een verwerkingsproces. Ook wordt er vaak bespaard op bloemversiering, wat dan gezien wordt als losse aankleding. Het aandachtig versieren van een overledene is echter een handeling en gebaar waarmee je liefde toont aan de overledene. Soms is het zelfs niet mogelijk om aanwezig te zijn bij de teraardebestelling. Dit is echter een essentieel moment; het moment waarop het afscheid het meest tastbaar wordt. Het zou zonde zijn om af te zien van deze ceremoniële momenten, maar hoe kan er dan worden bespaard op een uitvaart?

Iets anders dan een kist

Het is in Nederland toegestaan om in plaats van in een kist in een lijkwade op een opbaarplank te worden opgebaard en begraven. Klassieke massief houten gelakte doodskisten kosten vaak klauwen met geld, terwijl een biologische wade en draagbaar al voor €475 beschikbaar zijn, zoals in onze Basic Set. Het mooie aan de basic set is dat deze ook beschilderd kan worden door nabestaanden, om het omhulsel echt persoonlijk te maken. Ook kan er iets op de wade worden geborduurd, of kunnen er briefjes of bloementjes tussen de slagen van de wade worden gelegd.

Goedkope uitvaart

Een goedkope uitvaart; het afscheid

In plaats van het huren van een ruimte in een uitvaartcentrum kunt u bezoek ook thuis ontvangen voor koffie en broodjes. Dit is meteen veel persoonlijker dan in een onbekende ruimte. Er kan thuis een hele ceremonie plaatsvinden: er kunnen speeches gehouden worden, mensen kunnen gedichten voorgedragen, muziek maken, foto’s bekijken. Als u met de belangrijke mensen bent kunt u in principe overal afscheid nemen, de nabestaanden zelf maken samen het afscheid.

Bloemversiering

Uitgebreide bloemenstukken, helemaal als het gaat om meerdere, kunnen erg duur zijn. Dit komt omdat er veel tijd en aandacht gestoken wordt in de samenstelling van de bloemen, en de manier waarop het gepresenteerd wordt. Deze tijd en aandacht kunt u natuurlijk ook zélf in een boeket stoppen. Een boeket wordt wanneer het door de nabestaanden zelf is gemaakt wellicht minder professioneel, maar veel persoonlijker en daarmee nog mooier!

Zelfgeplukte bloemen, betaalbare uitvaart

Cremeren of begraven?

Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis, met als bijkomstigheid dat de as op een betekenisvolle plek kan worden uitgestrooid. Zo heb je zelf controle over waar, wanneer en met wie het laatste afscheid genomen wordt, zonder dat daar kosten aan verbonden zitten. Ook hoeft er, behalve als je de urn laat begraven of bijzetten, in principe geen grafrecht te worden gekocht.

Kistdragers en een rouwauto

Bij een afscheid is het ook mogelijk om de kist te laten dragen door nabestaanden in plaats van door kistdragers. Dit is zowel persoonlijker als goedkoper. Een overledene mag ook zelf vervoerd worden naar een begraafplaats of een crematorium. Volgens de wet hoeft dit niet eens met een (rouw)auto te zijn, maar mag dit ook met bijvoorbeeld een bakfiets! Bij alle keuzes die u hierin maakt is het belangrijk om goed na te vragen naar de specifieke voorschriften van de plaats waar u het afscheid organiseert.

Facebook Deel op Facebook

Twitter Deel op Twitter

instagram Volg ons op Instagram