Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Lux Compagnie

Lees hier meer over het bedrijf en de eigenaar achter het ontwerp van de Aardeplank. Lux Compagnie van Joost Romeyn.

Lux compagnie

Lux Compagnie is het bedrijf van Joost Romeyn. Al zijn hele leven is hij toegepast kunstenaar en heeft hij een enorme materiaalkennis. Deze kennis zet hij graag in bij het maken van materiaal dat ondersteunend is bij afscheidsrituelen. Zo kun je denken aan grafkisten en draagbaren, maar ook aan papieren bootjes waar kaarsen mee op het water kunnen drijven.

Kennis van materialen

De materiaalkennis van Joost ontstond toen hij als 14-jarige werd opgeleid in de monumentenzorg van Amsterdam. Inmiddels heeft hij al 50 jaar zijn eigen bedrijf. Lux Compagnie werkt zonder personeel, Joost gaat liever samenwerkingen aan met verschillende vakmensen. ‘mensen zijn wakkerder als ze met hun eigen vak/project bezig zijn’, zegt hij. Deze samenwerkingen zijn daarom heel verfrissend en Joost werkt mede daardoor nog steeds met passie voor zijn vak. Sinds 10 jaar heeft hij, naast zijn werk in zijn atelier, de zorg voor overledenen en nabestaanden op zich genomen. Een passende verrijking van zijn vak waarin hij met hand en hart afscheidsrituelen vormgeeft.

De werkplaats van Lux Compagnie

Afscheid nemen

Joost weet uit eigen ervaring wat het betekent om afscheid van iemand te moeten nemen. In zijn leven heeft hij twee vrouwen verloren die jong stierven en een schoonzusje dat stierf bij de vliegramp van de MH17. Daar is hij graag open over. ‘Want,’ zegt Joost, ‘de dood hoort bij het leven.’ Het is dan ook zijn missie om mensen de mogelijkheid te bieden om hun ideeën te verwezenlijken. Iedereen heeft persoonlijke wensen voor een uitvaart en die moeten mogelijk gemaakt kunnen worden.

Tussen hemel en aarde

Joost zou het erg mooi vinden als er weer begrafenissen op het water kunnen plaatsvinden. Dat kan helaas nog niet, dus tot die tijd zal hij andere rituelen blijven houden op het water. Bijvoorbeeld met de papieren bootjes waar kaarsen op kunnen drijven. Want: ‘Het water is het evenwicht tussen hemel en aarde.’ De Aardeplank, een lichtgebogen beukenhouten draagbaar, is ontworpen aan de hand van deze uitspraak.