Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Het ontwerp van de Aardeplank

Aan het ontwerp van de Aardeplank ligt een interessant proces ten grondslag. Wij vertellen u hier op deze pagina meer over.

Het ontwerp van de Aardeplank

Het ontwerp van de Aardeplank  is gedaan door Lux Compagnie en wordt hier tevens geproduceerd. Joost Romeyn, de eigenaar, vertelde dat het idee acht jaar geleden ontstond voor deze baar. Hij was al een tijd op zoek naar een passende ronde vorm voor een draagbaar. Hij raakte uiteindelijk geïnspireerd door de boeg van het Vikingschip en ging aan de slag. Zo kwam hij uit bij een baar met een vorm die op de golfslag van de Atlantische oceaan lijkt.

Vikingtradities

Vroeger lieten de Vikingen hun overledenen op een bootje te water, om ze over te laten aan de zee. Tegenwoordig worden overledenen alleen nog maar ter aarde gelaten. Een dierbare te water laten is echter een erg mooi ritueel. ‘Water is de balans tussen hemel en aarde’ zegt Joost, in waardering van deze oude traditie. De ronde, golvende vorm van de baar is gemaakt ter herinnering aan dit oude ritueel.

het ontwerp van de aardeplankDe Aardeplank

De ronding van de Aardeplank lijkt op de vorm van reddingsboten. De plank is gemaakt van licht gebogen beukenhout. De textuur van dit lichte hout is verrassend zacht. De simpele vorm maakt het een sobere, functionele draagbaar. Dit maakt dat de baar goed te combineren is met onze verschillende lijkwaden. Aan beide zijden van de plank zitten drie uitsparingen waarmee de baar gedragen kan worden.