De vlechters
De mandenmakerij is opgericht door twee de vlechters. Ze hebben een uitgebreid scala aan gevlochten manden en baren, waaronder onze Takkenbaar en onze Schaal van wilgentenen. Hun jarenlange ervaring met materiaal en gereedschap maakt dat elke mand van hoge kwaliteit is. De twee eigenaren bieden om hun passie te delen ook vlechtcursussen aan. Dit doen zij op hun eigen landgoed met zelf geteelde materialen. Hun grote liefde voor het vak maakt dat wij met trots gebruik maken van hun prachtige producten.
Hand gevlochten
Alle manden worden met de hand gevlochten. Dit maakt dat elke mand net een andere vorm krijgt, en daarmee een eigen karakter. De wilgentenen die ze gebruiken telen zij zelf, op hun eigen landgoed. Hierbij gebruiken ze geen pesticiden of onkruidbestrijdingsmiddelen. De tenen worden aandachtig geselecteerd, zodat de stelen bij elkaar passen en de uiteindelijke mand stevig genoeg is.
GreenLeave
De Takkenbaar en Schaal van wilgentenen zijn beide goedgekeurd door Stichting GreenLeave. GreenLeave biedt uitvaartverzorgers handvatten om op een praktische manier invulling te geven aan de keuzes voor een duurzame uitvaart. Dit doen zij ook door producten voor de uitvaart onder de loep te nemen en te bekijken hoe duurzaam deze zijn. Onze Hennep lijkwade is ook goedgekeurd.
Wilgentenen
Het telen en vlechten van wilgentenen is een interessant proces. Wanneer een teen of twijg een jaar oud is wordt deze geoogst, zodat het materiaal nog soepel genoeg is om mee te vlechten. Dit oogsten gebeurt in de winter, waarna de twijgen een jaar binnen bewaard worden om taaier te worden. Zodra er een mand gemaakt wordt worden de twijgen eerst 14 dagen onderwater gelegd. Dit weken maakt de taaie wilgentenen weer soepel genoeg om mee te vlechten. Tijdens het weven van de Schaal van wilgentenen wordt er een rotan streng gebruikt als rand, dit is een liaan die afkomstig is uit Indonesië. Zodra de tenen samengevlochten zijn worden ze gedroogd, waardoor het resultaat stevig in elkaar zit.