De Hanze Uitvaartzorg
Graag stellen wij u voor aan Alexander IJsendorn van De Hanze Uitvaartzorg in Deventer. Alexander begeleidt nabestaanden bij het regelen van een crematie of begrafenis en heeft aandacht voor iedereen. Door actief te luisteren naar wat echt belangrijk is, ontstaat een waardevol afscheid.
Blijvende belangstelling
Van jongs af aan heb ik grote belangstelling voor de uitvaartwereld. Na mijn sociaalpedagogische en sportopleidingen begint mijn loopbaan in eerste instantie als zweminstructeur bij De Scheg te Deventer en later als bedrijfsleider bij zwembad Molenallee te Loenen op de Veluwe. Maar mijn belangstelling voor het uitvaartvak is onmiskenbaar. Als kleine jongen al was ik gefascineerd door een uitvaartstoet. Het was plechtig en maakte me nieuwsgierig naar alles eromheen.
In 2012 ontmoette ik uitvaartondernemer Herman Bakker, een inspirerende man. Herman had zelf ook ooit de overstap gemaakt en was tot grote steun. Hij voelde emoties feilloos aan. Ik dacht: ‘’Dat wil ik ook!’’ Een betere leermeester kon ik me niet wensen.
Na een aantal jaar ging Herman met pensioen en verkocht zijn bedrijf. Bij mij ontstond het sluimerend verlangen zelfstandig ondernemer te worden. Nu kan ik veel meer persoonlijke aandacht geven: een vertrouwd aanspreekpunt voor de familie, van de complete voorbereiding tot ver na de uitvaart. Dat geeft duidelijkheid en zekerheid.
Op onwerkelijke momenten, als alles tot in detail geregeld moet worden, hoort en ziet de ervaren uitvaartleider wat men eigenlijk wil zeggen, ook tussen de regels door: “Een huiskamer vol verdrietige mensen vraagt om bescheidenheid en oprechte aandacht. Alleen dan creëer je een waardevol afscheid; rustig, ongedwongen, met ruimte voor ideeën.” Een stapje extra om iets moois te creëren, is vanzelfsprekend. Die waardering krijg ik telkens terug.
Een mooie ervaring
Een bijzonder afscheid welke ik mocht begeleiden was die van een dame die op jonge leeftijd was overleden. Het bespreken van de uitvaartkist werd zo lang mogelijk uitgesteld, maar het moest er natuurlijk een keer van komen. Toen ik de echtgenoot en zijn schoonouders uitlegde dat een uitvaartkist niet verplicht was, kreeg het gesprek een interessante wending. Vragen als: ‘’maar hoe moet het dan als ze begraven wordt?” en “gaat ze dan op een soort van sjoelbak?” volgden. Zij werden uiteindelijk erg enthousiast van de mogelijkheden die zij vonden en de moeder besloot zelfs dat zij dit later ook wel wilde. Uiteindelijk is gekozen voor een opbaarplank en lijkwade. Toen wij op de dag van de uitvaart bij het graf stonden haalde de echtgenoot nog even de wade van haar gezicht, kuste zijn vrouw gedag en pas vlak voordat zij aan de aarde werd toevertrouwd deed hij de wade weer over haar gelaat. Het was helemaal geen naar gezicht, maar juist een mooi beeld.
Kiezen wie er bij u past
Tegenwoordig weten nabestaanden veel beter wat ze willen dan vroeger. Een aantal jaar geleden belde men vanzelfsprekend de plaatselijke begrafenisondernemer. Deze bepaalde dan in grote lijnen wat er gebeurde. Tegenwoordig kan men gelukkig een veel beter beeld schetsen van wat er kan en wat zij willen. Ook is er een veel grotere keuze aan uitvaartkisten, rouwkaarten, locaties en mogelijkheden. Ik vind het belangrijk voor mensen om te weten dat zij altijd vrij zijn in hun keuze voor een uitvaartbegeleider. Vandaag de dag zijn deze er namelijk in alle soorten en maten, van stijlvolle uitvaartleiders met jacquet en hoge hoed tot zij die zingend met de familie rond de kist dansen en alles daar tussenin. Het zou mooi zijn als men peilt welke uitvaartonderneming wat in huis heeft, en zo kunnen kiezen wie er bij hen past.
Geïnteresseerd in uw verhaal
Het is belangrijk dat men in alle rust kan bepalen wat passend is. De dagen voor de uitvaart zijn een emotionele periode, waarin tegelijkertijd ook veel praktische zaken geregeld en georganiseerd moeten worden. Ik geef u daarbij stap voor stap ondersteuning en advies over alle mogelijkheden. Hierbij houd ik ook rekening met specifieke multiculturele bijzonderheden en duurzame wensen. Ik ben oprecht geïnteresseerd in uw verhaal en creatief in mijn aanpak. Ik doe wat wij afspreken en beweeg mee met uw wensen. U mag van mij duidelijke adviezen verwachten. De mensen waar ik mee samenwerk en ik zijn benaderbaar, eerlijk en betrokken.
De Hanze Uitvaartzorg en duurzaamheid
Ik vind het belangrijk om duurzaamheid bespreekbaar te maken. Nabestaanden wijs ik onder andere op uitvaartkisten en opbaarplanken die van snelgroeiend binnenlands hout gemaakt zijn, zoals wilgenhout en populierenhout. Ook let ik erop dat de binnenbekleding van duurzaam materiaal gemaakt is, zoals linnen of hennep. Door goed te kijken naar de planning en locaties probeer ik het vervoer altijd zo duurzaam mogelijk te maken. Ook maak ik gebruik van alternatieven zoals de elektrische rouwauto, de uitvaartbus en voor kortere afstanden de uitvaartbakfiets. Het drukwerk verzorg ik onder andere op ongebleekt papier, en ik raad ook gerecycled papier aan. Een ander mooi alternatief waar niet vaak aan wordt gedacht is het maken van een bloemstuk uit eigen tuin of van seizoensbloemen. Dit geeft een uitvaart zowel een persoonlijk als een duurzaam karakter.
Krachtig en kwetsbaar
In ons logo is bewust gekozen voor een afbeelding van een boom. Ik vind het symbolisch erg bijzonder dat een boom tegelijkertijd krachtig en kwetsbaar is. Sterk geworteld in de grond en tegelijkertijd mee verend met de wind. Ook heeft het vallen van de bladeren in de herfst een mooie samenkomst van schoonheid en kwetsbaarheid.
De boom in het logo van De Hanze Uitvaartzorg is stevig, sierlijk, elegant, krachtig en mooi. Hij is verankerd met sterke wortels, heeft veel ervaring en is gevuld met liefde. Liefde tussen mensen en liefde voor het leven. Daardoor is de boom ook vriendelijk en warm. Precies zoals ik en mijn team in het leven staan.