Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Ave Verum Uitvaartzorg

  1. Home
  2. »
  3. Ave Verum Uitvaartzorg
Contact Information
Address:
F.D. Rooseveltsingel 10, Doesburg, Nederland, 6981 EH
Description:

Ave Verum uitvaartzorg

Graag stellen wij u voor aan Carolien van Wijchen van Ave Verum uitvaartzorg. Ave Verum is werkzaam in Regio Arnhem, Velp, Doesburg.

Het begin

In 2000 ben ik samen met Ans Hovius begonnen met Ans Hovius & Carolien van Wijchen Begrafenis en Crematie in Amsterdam. Ik werkte toen parttime als consultant, en hielp waar mogelijk met de bedrijfsvoering en assisteerde bijna altijd op de dag van de uitvaart. Uiteindelijk ging ik steeds meer helpen, ook met overledenenzorg, en groeide ik verder in het bedrijf.

Ave Verum Uitvaartzorg

Toen we verhuisden naar Rozendaal hebben we het bedrijf een andere naam gegeven, ben ik fulltime gaan werken en werd ik mede-eigenaar. Ave Verum Corpus is een prachtig muziekstuk van Mozart, waarvan de woorden Ave Verum vertaald kunnen worden als ‘gegroet het ware, het authentieke.’ In onze ogen verdient elk mens zijn of haar eigen, authentieke afscheid. Dit proberen we bij elke uitvaart te stimuleren en voor elkaar te krijgen.

Meer tijd en aandacht

In de tijd dat wij begonnen met werken in de uitvaartbranche waren er weinig uitvaartvernieuwers, weinig kleine organisaties die meer tijd en aandacht wilden besteden aan een persoonlijk afscheid. Wij wilden een bijdrage leveren aan een meer persoonlijke manier van afscheid nemen door ruimte te geven aan families. Het is belangrijk om de drempels die vaak ervaren worden in dit proces weg te nemen.

Ave Verum Uitvaartzorg

Het organiseren van een uitvaart begint altijd met gesprekken over de overledene en ideeën over de wijze van afscheid nemen. Ik informeer zo veel mogelijk over alle mogelijkheden en stel vragen, waarna de betrokkenen alle ruimte krijgen om te reageren. Ik geef altijd zo veel mogelijk aandacht aan alle betrokkenen, zodat iedereen een rol krijgt in het proces. Ik zie het graag gebeuren dat de overledene ‘teruggegeven’ wordt aan de mensen, wat inhoudt dat iedereen zoveel mogelijk bijdraagt en dingen op hun eigen wijze doen. “Alles kan en alles is goed”.

Emotionele betrokkenheid

Wanneer je oprecht betrokken raakt bij dit laatste proces kan het gebeurden dat andermans emoties bij jezelf binnen komen. Voor mij als uitvaartbegeleider is dit een gevoel dat er mag zijn, zolang je je hoofd erbij houdt en de uitvaart goed kan begeleiden.

Een bijzondere uitvaart

In wezen is elke uitvaart bijzonder voor degenen die erbij zijn, helemaal wanneer deze uitvaart past bij de overledene en zijn/haar familie. Een bijzonder voorbeeld dat ik heb meegemaakt was een afscheidsceremonie in een boerderij-tuin. De oude dame lag in hartje zomer onder de appelbomen in een uitvaartkist die versierd en beplakt was door haar kleinkinderen, omringd door haar achterkleinkinderen die appelen aan het rapen waren. Een totaal ander voorbeeld was in Amsterdam. Er was toen een volledige rouwstoet met een rolls-royce rouwagen, daimler bloemenwagen, 7 volkswagens en 4 volgbussen, waarmee we onder politiebegeleiding vooroplopend naar het homo-monument zijn gegaan om daar ballonnen op te laten.

De Toekomst

We zien dat er steeds meer digitalisering gaat plaatsvinden rondom het organiseren van uitvaart. Hierdoor worden veel zaken toegankelijker en sneller te organiseren. Mensen zijn door het internet ook steeds meer in staat om een uitvaart voor te bereiden of zelf te regelen, of onderdelen zelf in te schakelen/kopen. Men (de mondige mens) wordt hierdoor minder afhankelijk van een uitvaartonderneming. Dit vind ik op zich een goede ontwikkeling. Bruiloften worden immers vaak ook zelf georganiseerd. Dat is natuurlijk niet helemaal te vergelijken, maar het geeft wel een beeld van de mogelijkheden.

Onze wens

We zouden graag zien dat mensen meer de ruimte durven te nemen om te staan voor wat ze willen. Vaak wordt er nog gevraagd wat er gebruikelijk is, terwijl er tegenwoordig juist zo veel mogelijkheden zijn om een eigen draai aan een uitvaart te geven.

Ave Verum, Duurzaamheid en Wikkelgoed

Wij houden in onze werkzaamheden zo veel mogelijk rekening met het milieu en energieverbruik. Wij hebben de oprichtster van Wikkelgoed, Monique Rang, leren kennen op een beurs. We waren toen erg geïnteresseerd in haar visie en haar producten, en hebben haar kort daarna thuis bezocht. Hier heeft zij ons meer uitleg gegeven over onder andere het wikkelen van een wade. Dit was een zeer hartelijke kennismaking.

Ave verum uitvaartzorg

Send message to moderator