Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Amber Uitvaart

  1. Home
  2. »
  3. Amber Uitvaart
Contact Information
Address:
Ananasstraat 16, 1326 GH Almere, Nederland, 1326 GH
Description:

Amber Uitvaart

Graag stellen we u voor aan Anja Luijcs van Amber Uitvaart:

Anja Luijcx Amber Uitvaart

‘Waar mensen wel eens raar van opkijken, is dat ik als uitvaartverzorger vaak aankom op de fiets. Vaak een mooi aanknopingspunt om een gesprek over ‘eigen’ keuzes te beginnen!’

Het begin

Na jarenlang te werken bij Crematorium en Begraafplaats Almere, waar ik vele honderden uitvaarten heb helpen begeleiden, merkte ik dat er tegenaan liep dat ik als facilitair medewerker gebonden was aan de wensen van de ondernemers. Ik ben in die tijd de opleiding tot uitvaartverzorger bij Docendo gaan volgen, om uiteindelijk mijn eigen ideeën over uitvaarten toe te passen in mijn werk. Daarom ben ik zelf begonnen met het regelen van uitvaarten onder de naam Amber Uitvaart.

Amber Uitvaart

Amber, ook wel barnsteen genoemd, is een fossiele hars. Men zegt dat de energie van deze minerale steensoort helpt bij het verwerken van negatieve emoties en pijn. Ik vind het een mooi gegeven dat ik met mijn werk dezelfde rol kan vervullen.

Een uitvaart met Anja

Ik vind het enorm belangrijk dat mensen een uitvaart kunnen regelen zoals zij dat zelf willen, niet per se ‘zoals het hoort’. Dit is een van de redenen dat ik heb besloten om me te oriënteren op bijzondere en duurzame initiatieven m.b.v. uitvaarten. Daarnaast ben ik persoonlijk ook erg geïnteresseerd in een duurzamere manier van leven. Als nabestaanden alternatieven aangereikt krijgen die duurzaam zijn, dan kan dat bewustwording versterken. Een uitvaart kun je zo duurzaam maken als je zelf wilt. Ik reik hiervoor graag voorbeelden aan, zoals Wikkelgoed.

Een mooie herinnering

Ik vind het belangrijk dat nabestaanden die een uitvaart gaan regelen moeten weten dat eigenlijk (bijna) alles mogelijk is. Afwijken van de ‘standaard’ paden zorgt ervoor dat een uitvaart een uniek en persoonlijk karakter meekrijgt, passend bij de overledene. Tegelijkertijd sluit een persoonlijke uitvaart aan bij de gevoelens en de wensen die leven onder de nabestaanden. Voor hen moet de uitvaart uiteindelijk een mooie herinnering worden, een bron van troost en een inspiratie om verder te gaan met het leven.

Wat maakt een uitvaart persoonlijk?

Een persoonlijk karakter zowel te maken hebben met de manier waarop de overledene in het leven stond, als met zijn/haar geloofsovertuiging of culturele achtergrond. Deze diversiteit heb ik in mijn werk bij het crematorium/begraafplaats veelvuldig meegemaakt, en hier sta ik in mijn eigen onderneming ook graag voor open.

De toekomst: tijd voor eigenheid en openheid

Er zullen altijd mensen blijven, die een ‘traditionele’ uitvaart willen, maar ik denk dat uitvaarten in de toekomst toch steeds persoonlijker zullen zijn. Over de dood wordt soms toch een beetje voorzichtig gepraat. Ik vind dat de dood bij het leven hoort, en dat daar open over gepraat mag worden. Ook met kinderen bijvoorbeeld. Daarvan zie ik vaak, dat ouders ze op afstand willen houden van de overledene, of zelfs thuis laten bij een uitvaart. Terwijl de dood toch bij het leven hoort. Openheid hierover kan je beeldvorming ten opzichte van de dood, en hoe hiermee om te gaan zeker positief beïnvloeden.

Send message to moderator