Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Natuurbegraafplaats Wierde

  1. Home
  2. »
  3. Natuurbegraafplaats Wierde
Contact Information
Address:
Paddepoelsterweg 4, Adorp, Nederland, 9738TE
Description:

Natuurbegraafplaats Wierde

Ontdek Natuurbegraafplaats op de wierde van Wierum, een initiatief van Het Groninger Landschap in samenwerking met uitvaartverzorger Algemeen Belang/Dela. Deze bijzondere begraafplaats bevindt zich net boven de stad Groningen, naast het oude kerkhof van Wierum.

Natuurbegraafplaats Wierde

Historische betekenis

De keuze voor een wierde als locatie voor onze natuurbegraafplaats is niet toevallig. Van oudsher diende de wierde als centrum van de leefgemeenschap. Het was een verhoogd terrein dat de bewoners een droge plek bood in het waterrijke gebied. Op de wierde heeft vroeger een kerkje gestaan, met een losse klokkentoren. Hoewel het kerkje en de toren in 1829 zijn afgebroken, staat de pastorie nog steeds. De oude begraafplaats op de wierde wordt nog steeds gebruikt en wordt nu uitgebreid met de natuurbegraafplaats. Er zijn grafstenen gevonden die dateren uit de 18 en 19e eeuw, wat getuigt van de lange geschiedenis van deze plek als rustplaats voor dierbaren.

De natuur op Natuurbegraafplaats Wierde

Het natuurgebied rondom de natuurbegraafplaats is van grote waarde en biedt een serene en vredige omgeving voor een laatste rustplaats. Het landschap bestaat uit glooiende graslanden, omzoomd door kleurrijke bloemenweiden en kronkelende paden. Hier vindt u een diverse mix van inheemse bomen, struiken en planten, waardoor het gebied een natuurlijke en rustgevende uitstraling heeft. Bij het ontwerp en beheer van de natuurbegraafplaats wordt veel aandacht besteed aan het behoud en bevordering van de biodiversiteit. Het Groninger Landschap zorgt ervoor dat de flora en fauna in het gebied kunnen gedijen. U zult mogelijk verschillende vogelsoorten, vlinders en andere kleine dieren tegenkomen tijdens uw bezoek.

Duurzaamheid en beheer

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van de natuurbegraafplaats. Het beheer ervan is gericht op het behoud en de bescherming van de natuurlijke omgeving. Het Groninger Landschap hanteert ecologische beheerpraktijken om de biodiversiteit te bevorderen en invasieve soorten te bestrijden. Dit omvat het beperken van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het stimuleren van de groei van inheemse planten en bomen. Bij de begrafenissen streven we ernaar om zo min mogelijk belasting op het milieu te veroorzaken. We moedigen het gebruik van biologisch afbreekbare materialen aan, zoals kisten en urnen gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast stimuleren we het gebruik van natuurlijke gedenktekens, zoals houten of stenen markers, in plaats van traditionele grafstenen. Het bezoekersgedeelte van de natuurbegraafplaats is zorgvuldig ontworpen met respect voor het landschap. Er zijn paden aangelegd om toegang te bieden tot de graven, maar deze zijn zo ontworpen dat ze de natuurlijke omgeving zo min mogelijk verstoren. Het behoud van de rust, privacy en natuurlijke schoonheid van het gebied staat voorop.

Natuurbegraafplaats Wierde

Respect en verbondenheid

Het is belangrijk om te benadrukken dat natuurbegraafplaatsen openstaan voor mensen van alle culturen, religies en levensbeschouwingen. We streven ernaar om een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt, ongeacht hun achtergrond. We bieden ruimte voor verschillende begrafenisrituelen en gebruiken, en we respecteren de individuele wensen van families en nabestaanden.

Bezoek en ondersteuning

De natuurbegraafplaats op de wierde van Wierum is niet alleen een plek van afscheid en herdenking, maar ook een waardevol natuurgebied dat openstaat voor het publiek. Naast het bezoeken van graven, kunt u hier rustige wandelingen maken en genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Het is een plek waar u kunt reflecteren, troost vinden en verbondenheid voelen met de natuur en uw dierbaren.

Als u overweegt om een dierbare te begraven op de natuurbegraafplaats, kunt u contact opnemen met het Groninger Landschap voor meer informatie over de mogelijkheden en procedures. Het team staat klaar om u te begeleiden en te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes die passen bij uw wensen en behoeften.

Milieuvriendelijke producten

Bij een afscheid op een natuurbegraafplaats is het belangrijk om gebruik te maken van natuurlijk afbreekbare producten. Op die manier wordt de natuur namelijk beschermd tegen schadelijke stoffen. In ons productoverzicht kun je filteren op ‘natuurbegraven’ om direct te zien welke producten er gebruikt kunnen worden voor natuurbegraven. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van onze Takkenbaar, onze Schaal van wilgentenen en onze Hennep lijkwade.

Tarieven Natuurbegraafplaats Wierde

Benieuwd naar de kosten van natuurbegraven? Vergelijk de tarieven van alle natuurbegraafplaatsen.

Send message to moderator