Een zachte uitvaart

Lux Compagnie

Lux Compagnie is het bedrijf van Joost Romeyn. Hij is al zijn hele leven toegepast kunstenaar en heeft een enorme materiaalkennis die hij inzet bij het maken van materiaal dat ondersteunend is aan afscheidsrituelen. Zo kun je denken aan grafkisten en draagbaren, maar ook aan papieren bootjes waar kaarsen mee op het water kunnen drijven.

Lux Compagnie

Die materiaalkennis ontstond al toen hij als 14-jarige werd opgeleid in de monumentenzorg van Amsterdam. Inmiddels bestaat Lux Compagnie alweer 50 jaar. Joost heeft tegenwoordig geen personeel meer. Wel werkt hij veel samen met mensen, want ‘mensen zijn wakkerder als ze met hun eigen vak project bezig zijn.’ Die samenwerkingen zijn daarom heel verfrissend en Joost werkt mede daardoor nog steeds met passie voor het vak. Sinds 10 jaar heeft hij -naast zijn werk in zijn atelier- ook de zorg voor overledenen en nabestaanden op zich genomen. Dat past bij zijn vak waarin hij afscheidsrituelen creëert met hand en hart.

Afscheid nemen

Joost weet als geen ander wat het is om afscheid van iemand te moeten nemen. In zijn leven heeft hij twee vrouwen verloren die jong stierven aan kanker en een schoonzusje die stierf bij de vliegramp van de MH17. Daar is hij heel open over. ‘Want,’ zegt Joost, ‘de dood hoort bij het leven.’ Het is dan ook zijn missie om mensen de mogelijkheid te geven vorm te geven aan hun keuze. Iedereen heeft persoonlijke wensen voor een uitvaart en die moeten mogelijk gemaakt kunnen worden.

Tussen hemel en aarde

Joost zou het een erg mooi idee vinden als er weer begrafenissen op het water kunnen plaatsvinden. Dat kan helaas niet, dus tot die tijd zal hij andere rituelen blijven houden op het water. Zoals met de papieren bootjes waar kaarsen op kunnen drijven. Want: ‘Het water is het evenwicht tussen hemel en aarde.’

Meer weten over Joost Romeyn of zijn bedrijf in uitvaartproducten? Kijk dan eens op zijn website.