Menu
0

Geen producten in de winkelwagen.

Groene uitvaart

Er is steeds meer belangstelling voor een uitvaart die duurzaam en groen is.

Dit heeft te maken met een groeiende groep mensen die tijdens hun leven duurzaamheid een belangrijk thema vinden. Deze mensen kiezen voor hun uitvaart steeds vaker producten die zijn gemaakt van duurzame en/of biologische materialen.

Materialen bij een Groene uitvaart

Bij materialen voor een Groene uitvaart valt te denken aan het gebruik van een biologisch afbreekbare kist, een draagbaar met een natuurlijke lijkwade of wikkelkleed van natuurlijk materiaal. Er zijn tegenwoordig al mogelijkheden om een geheel groene uitvaart te regelen door bijvoorbeeld te kiezen voor CO2 arm vervoer, het drukwerk te laten vervaardigen van chloorvrij papier en u te laten begraven op een natuurbegraafplaats. Stichting GreenLeave helpt uitvaartondernemers duurzamere en groenere uitvaarten te regelen.

Natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats

Voor een Groene Uitvaart zijn er, verspreid door heel Nederland, een aantal natuurbegraafplaatsen waar u op een natuurlijke wijze wordt begraven, bijvoorbeeld de natuurbegraafplaatsen Natuurbegraafplaats Hillig Meer en Natuurbegraafplaats Heidepol. U wordt in de vrije natuur begraven. De gedachte bij een natuurbegraafplaats is: “wat uit de natuur komt, gaat ook terug naar de natuur”. Een natuurbegraafplaats kenmerkt zich door het begraven van overledenen op willekeurig, zelfgekozen plekken. U komt dus niet in een rij te liggen met hekken of afrasteringen eromheen. Er wordt geen gebruik gemaakt van speciaal vervaardigde grafstenen, maar meer van natuurlijke ornamenten en wilde planten. De markering van een begraafplaats vindt vaak plaats door een zwerfkei of een klein houten bordje. De overledenen worden op een natuurbegraafplaats begraven zonder materialen die belastend zijn voor het milieu. Onze producten, zoals de Takkenbaar, zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

Lente op natuurbegraafplaats Slangenburg

Begraven zonder kist

Sinds 1991 is het toegestaan om overledenen te begraven of cremeren zonder kist. Zeker bij natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats is het begraven zonder kist zeer wenselijk. Door gebruik te maken van verschillende natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep of zijde kan de overledene worden begraven in een lijkwade. Om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen maakt u gebruik van een takkenbaar of schaal die is vervaardigd van wilgentenen of een draagbaar van verantwoord hout. Zo zijn er voor het begraven zonder kist voldoende alternatieven beschikbaar, die het milieu en de natuur sparen.

De Takkenbaar

De Takkenbaar is de meest natuurlijke draagbaar die er bestaat. De baar is gemaakt van dikke wilgentakken van Hollandse bodem die zijn samengevlochten door buigzame twijgen. Hij wordt gedragen aan de buitenste stokken en kan gemakkelijk door de familie gedragen worden, omdat hij erg licht en hanteerbaar is. Het mooiste aan de draagbaar is dat er wordt geen bomen voor worden gekapt, het is allemaal snoeihout. De Takkenbaar past daarom heel goed bij een groene uitvaart. De Takkenbaar heeft ook een GreenLeave certificaat van duurzaamheid gekregen.

Groene uitvaart

Schaalvormige draagbaar

Onze Schaal van wilgentenen is een draagbaar in een organische schaalvorm. Deze schaal wordt gemaakt van met de hand gevlochten wilgentenen. In de rand van deze mand zit een rotanstreng, een liaan afkomstig uit Indonesië. De wilgentenen worden in Nederland zonder bestrijdingsmiddelen geteeld. Dit maakt de Schaal van wilgentenen zeer natuurvriendelijk. De Schaal van Wilgentenen heeft ook een GreenLeave certificaat van duurzaamheid gekregen.

Fairtrade wade

De Fairtrade wade wordt gemaakt van een soepele zandkleurige biologische katoen. Dit zandkleurig ecru is de natuurlijke kleur van de katoen, het materiaal wordt niet geverfd. Het katoen wordt ecologisch geteeld en geproduceerd in Peru. De hele productieproces vindt plaats volgens de Fairtrade principes. Er kan om deze wade te sluiten gebruik gemaakt worden van een van onze sluitingen.

Hennep lijkwade

Onze hennep lijkwade wordt gemaakt van een stevige hennepstof in de kleur donker-ecru. Deze lijkwade wordt duurzaam geproduceerd en heeft een hele natuurlijke, stoere uitstraling. De stevige stof geeft de vouwen extra nadruk. Hennep is een duurzaam gewas dat in bijna ieder klimaat snel groeit, bijna twee keer zo snel als katoen. De Hennep lijkwade heeft ook een GreenLeave certificaat van duurzaamheid gekregen.

Hennep-lijkwade-Schaal-draagbaar-Wikkelgoed

Sluitingen

Met onze sluitingen kan een wade vastgemaakt worden aan een draagbaar. Het band is ook een mooie sluiting voor een wade. De sluiting hebben we in verschillende materialen: 100% nederlandse wol en duurzame hennep. Al onze sluitingen hebben een GreenLeave certificaat gekregen.