Aangesloten uitvaartbegeleiders

Hier vindt u alle uitvaartbegeleiders die met ons samenwerken.

Uitvaartbegeleiding Merel Westermann

  1. Home
  2. » Uitvaartbegeleiding Merel Westermann
Contact Information
Address:
Jozef Israëlskade 60, Amsterdam, Nederland, 1079 TS
Phone:06 44980703
Description:

Uitvaartbegeleiding Merel Westermann

Graag stellen wij u voor aan Uitvaartbegeleiding Merel Westermann:

Uitvaartbegeleiding Merel Westermann

(foto: Boy Hazes)

Geboorte en dood

Voordat ik in 2004 begon met mijn eigen uitvaartonderneming heb ik lange tijd in de kraamzorg gewerkt. Voor mij zijn dat twee soorten werk die vol overeenkomsten zitten. Geboorte en dood zijn beide belangrijke drempels in het leven, ze raken ons immens. Ik merk dat de intensiteit en emoties bij deze grootse gebeurtenissen vrijwel hetzelfde zijn. Ik vind het bijzonder om daarbij te mogen zijn, mensen te ondersteunen en daadwerkelijk iets te betekenen in emotionele en praktische zin.

Het begin van Uitvaartbegeleiding Merel Westermann

Zoals vrijwel elk mens maakte ik een aantal uitvaarten van zeer dichtbij mee en telkens weer waren dit uitvaarten waarbij er zo weinig persoonlijk was. Het zou een uitvaart kunnen zijn voor iedereen. Ik dacht: hebben we nu iemands leven herdacht, zijn dit de laatste herinneringen die we meenemen in ons eigen leven? Toen besloot ik het vak te leren bij een uitvaartondernemer en startte daarna mijn eigen bedrijf. Naast deze praktische leerschool bleek mijn achtergrond als kraamverzorgende een gedegen ondergrond te zijn. Ik was immers al jaren gewend om op een heel bijzonder moment bij mensen in hun leven te komen en dat aspect zie ik ook als belangrijkste kwaliteit om mijn vak goed uit te kunnen oefenen. Afstemmen wat er nodig is. Zowel op praktisch als emotioneel gebied.

Het begeleiden van een uitvaart

Afstemmen, afstemmen en afstemmen. Dat is waar voor mij de begeleiding begint. Ik kom als ‘mijzelf’, net als de freelancers met wie ik samenwerk, maar wel een ‘zelf’ met professionaliteit op het gebied van uitvaarten begeleiden. Ik vind het belangrijk om veel keuzes aan te bieden binnen de sfeer waarin de mensen de uitvaart vorm willen geven. Dat is het eerste uitgangspunt: in welke sfeer wil je dat er afscheid genomen wordt? Hoe wil je terugkijken?

Het belang van mogelijkheden

In het hele proces sta ik naast de mensen, bied ze mogelijkheden en geef ze ideeën. Het belangrijkste is dat er veel mogelijk is. Het is daarin regelmatig nodig om mensen bewust te maken van alle mogelijkheden die er zijn. Zo kan er worden nagedacht over een andere locatie (waar bijvoorbeeld de hele uitvaart en het afscheid kunnen plaatsvinden) of een andere volgorde (de eerste dag begraven in kleine kring en de volgende dag een herdenking). Ook is er veel mogelijk met een klein budget, we vinden het erg prettig om daarin mee te denken, om voor te lichten over de kosten en over mogelijke besparingen. Er is écht veel mogelijk.

Afscheid nemen op je eigen manier

Afscheid nemen van iemand dat wil je het liefst op je eigen manier. Dan kan je tevreden zijn en met een goed gevoel terugkijken op een uitvaart, wat naar mijn idee helpt om verder te gaan. Een uitvaart kan op zoveel manieren persoonlijk zijn. Ik maakte bijvoorbeeld een grootse uitvaart mee waar honderden mensen om een open kist dansten, met een confettiregen van hartjes. Maar het persoonlijke kan hem ook in iets kleiners zitten, door de uitvaart buiten onder een boom in iemands favoriete park te houden, of met een afscheidsceremonie op een boot, varend naar de begraafplaats.

De toekomst

Ik hoop dat in de toekomst de wet op de lijkbezorging de nodige veranderingen krijgt waardoor er meer vormen mogelijk zijn náást begraven en cremeren. Daarnaast denk ik dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen, en hoop ik dat mensen meer en meer willen nadenken over de mogelijkheden van afscheid nemen.

Ik ben altijd op zoek naar goede locaties waar een afscheidsceremonie gehouden kan worden. Ik zou willen dat er nog meer mogelijk is op dat gebied, dat meer locaties zich over hun schroom heen zetten ‘om een overledene binnen te hebben’. Daarmee wordt de dood nog meer een onderdeel van het leven. Daarnaast hoop ik dat de reguliere locaties, zoals aula’s van crematoria en begraafplaatsen, steeds soepeler worden in hun mogelijkheden.

Duurzaamheid

Ik heb veel bewuste nabestaanden. Ze kiezen al vaak voor duurzame kisten en baren, waarvoor ik al snel bij Wikkelgoed terecht kon, en zijn zich bewuster van duurzaamheid op het gebied van keuze van bloemen e.d. Daarnaast zijn er vaak uitvaarten op 1 locatie waardoor de gasten zich niet hoeven te verplaatsen.