Een zachte uitvaart

Uitvaartwade

Een uitvaartwade is een doek die je om een overledene heen kunt wikkelen als vervanging van een kist.

Uitvaartwade

Het wordt ook wel lijkwade of afscheidswade genoemd. Een kist kan namelijk heel afstandelijk en –letterlijk – gesloten aanvoelen. Met een uitvaartwade zet je een andere sfeer neer. Je bent dichter bij het lichaam en de wade zorgt ook voor een zachtere omhulling, waardoor je de uitvaart een stuk persoonlijker en vriendelijker kunt maken.

Persoonlijk

Omdat de contouren van het lichaam nog zichtbaar zijn onder de lijkwade, zal een veel persoonlijker gevoel aanwezig zijn tijdens de uitvaart. De overledene is nog niet helemaal weg, zijn of haar gestalte geeft een gevoel van nabijheid. Dit kan een belangrijk begin zijn in het rouwproces, in de acceptatie van de situatie en van de dood.

Natuurlijk

We hebben in ons assortiment verschillende uitvaartwades om uit te kiezen. Ze zijn heel verschillend, er is voor elk wat wils. Maar allemaal delen ze een belangrijke gemeenschappelijke factor: de stoffen zijn allemaal vervaardigd van natuurlijke materialen. Daarnaast zijn ze waar mogelijk ook nog eens biologisch. Zo gaat de overledene op een natuurlijke manier terug naar de natuur.

Opbaren

Het opbaren kan met de wade opengeslagen of helemaal gesloten. Dit hangt af van persoonlijke voorkeur en van de fase waarin de uitvaart zich bevindt. Er kan ook gekozen worden om de uitvaartwaden elke dag een stukje verder te sluiten, als symbolisch proces. Onder de wade kan de overledene normale kleding dragen, maar er kan ook gekozen worden voor een linnen doodshemd, dat het geheel nog rustiger kan maken.

Het lichaam ligt gewikkeld in de wade op een draagbaar of opbaarplank. Deze baar is nagenoeg plat en is dus heel open in vergelijking met een kist. Er zijn verschillende baren beschikbaar, zo kan er gekozen worden voor de stoere Takkenbaar van wilgentenen, voor de zachte Lelie draagbaar van zacht multiplex en voor de natuurlijke Schaal van wilgentenen.

Gekleurde lijkwade - Aqua 660 - Schaal - Wikkelgoed 1

Meer nieuws

Sluiten