Een zachte uitvaart

Opbaarplank

Een opbaarplank, ook wel draagbaar genoemd, is bedoeld ter vervanging van een kist bij een uitvaart.

Opbaarplank

Op de opbaarplank ligt de overledene, meestal gewikkeld in een lijkwade. Dit geeft de begrafenis of crematie een heel ander karakter, er wordt een persoonlijke sfeer neergezet. Het voelt dan alsof de overledene dichterbij is, de contouren van het lichaam zijn nog zichtbaar. Er is keuze tussen verschillende opbaarplanken:

Takkenbaar

Deze opbaarplank is gemaakt van Hollandse wilgentenen afkomstig van snoeihout. Een hele natuurlijke keuze dus en daarnaast ook met een mooie stoere uitstraling. Met de Hennep wade is de Takkenbaar een zeer duurzame combinatie.

Schaal draagbaar

Ook de Schaal is gemaakt van wilgentenen, maar van dunnere takken dan de Takkenbaar. In het vlechtwerk zijn 6 handgrepen vervaardigd. De vorm is wat ronder, als een soort mand waar iemand open en toch geborgen in ligt.

Xilia opbaarplank

De Xilia opbaaplank is gemaakt van licht en ongelakt populierenhout met een lage opstaande rand. Hier zit een doorlopende handgreep aan bevestigd van donkerder hout wat mooi contrasteert met het lichte hout. Het design is strak, wat in combinatie met het zachte hout een mooie balans vormt.

Lelie draagbaar

De Lelie draagbaar is simpel en organisch van vorm, een zachte taps toelopende plank met licht gebogen randen waar handgrepen in uitgezaagd zijn. Het ontwerp doet daardoor denken aan een lelie. Een bloem met vele betekenissen: liefde, zuiverheid en vergankelijkheid.

Dragen en opbaren

Het inwikkel- en opbaarproces zijn persoonlijker vanwege de nabijheid van de overledene. Daarom is het gebruik van een opbaarplank in combinatie met een lijkwade of doodshemd een concrete en symbolische stap in het afscheid nemen. Alle opbaarplanken kunnen door 6 personen worden gedragen en kunnen een gewicht hebben van tot 125 kilo. Bij sommige crematoria is een inschuifplank vereist onder de baar. Het is dus raadzaam hiervan tevoren naar te informeren. Deze is ook bij ons te verkrijgen en te bestellen via de webshop.

Lelie draagbaar - Wikkelgoed 2

 

Meer nieuws

Sluiten