Een zachte uitvaart

Afscheidswade

Wilt u geen kist gebruiken voor de uitvaart, maar bent u op zoek naar een andere oplossing?

Afscheidswade

Dan is de afscheidswade waarschijnlijk iets voor u. Zo’n wade wordt ook wel lijkwade of uitvaartwade genoemd. Het is een doek die je om iemand heen kunt wikkelen voor een zachter afscheid, in tegenstelling tot een harde en gesloten kist. Voor veel mensen voelt een kist namelijk erg onpersoonlijk aan. De overledene ligt opgebaard tussen harde schotten en is nauwelijks of niet zichtbaar. Met een afscheidswade is dat anders, het geeft een totaal ander gevoel.

Zacht en natuurvriendelijk

De stof van een wade is gemaakt van zachte en natuurvriendelijke materialen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een vereiste als er gekozen wordt voor een crematie. De stof omlijst het gezicht van de overledene op een eerbiedige manier, als een bloem. Er kan echter ook voor gekozen worden om de wade te sluiten.

Afscheid nemen

Afscheid nemen van een dierbare is altijd moeilijk. Wij proberen het leed voor u te verzachten met ‘een zachte uitvaart’. Door de overledene in een wade te wikkelen maak je al een concrete stap in het afscheid nemen. Dit is voor veel mensen een symbolische manier om het rouwproces te beginnen. Slag voor slag wikkel je iemand in. Instructies hiervoor worden altijd bij de afscheidswaden geleverd en staan ook op onze website. U kunt het zo persoonlijk maken als u zelf wenst. Er kan geschilderd worden op de lijkwade, of er kunnen briefjes of bloemen in de plooien gestopt worden. Dit kan bijvoorbeeld ook in grotere kring gedaan worden.

Dragen

Om de overledene te dragen en op te baren, is een draagbaar nodig. Zo kunt u denken aan de Lelie Draagbaar, een mooie plank met gebogen randen, of de Takkenbaar, gemaakt van Hollandse wilgentenen. Zo komt de wade op een unieke manier tot zijn recht en gaat alle aandacht naar de nabijheid van het lichaam van de overledene.

 

afscheidswaden - afscheidswade

 

Meer nieuws

Sluiten