Een zachte uitvaart

Is een lijkwade een alternatief voor een kist?

Ja, een lijkwade is een alternatief voor een kist. Sinds 1991 is een kist niet meer bij wet verplicht. Een lijkwade is een zacht en warm alternatief voor een kist, zo blijft de overledene nabij en voelbaar voor iedereen. Een lijkwade wordt gemaakt van stof, bijvoorbeeld van linnen, katoen, zijde, hennep of bamboestof.

Lijkwaden zijn er in allerlei kleuren. Wikkelgoed heeft veel lijkwaden in neutrale kleuren, maar ook in felle kleuren. Wikkelgoed heeft altijd meer dan 30 verschillende kleuren op voorraad.

Als een lijkwade als alternatief voor een kist wordt gebruikt is een draagbaar noodzakelijk. In een lijkwade gewikkeld wordt de overledene op een draagbaar gelegd. Een draagbaar is in veel verschillende modellen en materialen leverbaar, bijvoorbeeld van Hollandse wilgentakken en – tenen (de takkenbaar) of van massief hout.

Cremeren en begraven
Een lijkwade en draagbaar, als alternatief voor een kist, zijn te gebruiken bij begraven en cremeren. Zeker bij natuurlijk begraven op een natuurbegraafplaats is het begraven zonder kist zeer wenselijk. Door gebruik te maken van verschillende natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of zijde kan de overledene worden begraven in een lijkwade. Om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen maakt u gebruik van een schaal die is vervaardigd van wilgentenen of een draagbaar van verantwoord hout of bamboe. Zo zijn er voor het begraven zonder kist voldoende alternatieven beschikbaar, die het milieu en de natuur sparen.

Een lijkwade in combinatie met een draagbaar kan ook gebruikt worden bij een crematorium. Bij de meeste crematoria is een lijkwade met draagbaar helemaal geen probleem. Soms verlangt men dat de wade nat gemaakt wordt of dat er een nat laken over heen gelegd wordt. Eigenlijk is dat niet nodig voor de veiligheid; de natuurlijke stoffen zijn namelijk brandvertragend. De crematoria hebben echter hun eigen regels. De uitvaartondernemer kan u meer vertellen over de eventuele regels die gelden voor een crematorium.

 

Terug