Een zachte uitvaart

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

hoe moet ik de wade vouwen

Wikkelgoed heeft een speciale manier van vouwen ontwikkeld waardoor de wade op een prachtige manier om het lichaam gesloten kan worden.

Lees verder

Ik ben benieuwd naar de verschillende wades en stoffen, kan ik ze ergens bezichtigen?

Wikkelgoed heeft geen winkel waar u de wades kunt komen bekijken, maar op afspraak kunt u onze producten komen bezichtigen op ons kantoor in Amsterdam. Neem gerust contact op via 020 – 8457343 of via info@wikkelgoed.nl

Lees verder

Ik ben opzoek naar een uitvaartondernemer die ervaring heeft met lijkwaden

Wikkelgoed werkt nauw samen met een aantal uitvaartondernemers in het land. Deze ondernemers hebben bewezen ervaring met lijkwaden in het gebruik bij een begrafenis of crematie. Zij weten wat kan en wat mag. Ook hebben zij ervaring met het aanleggen van de wade waardoor een zo mooi mogelijk resultaat ontstaat.

Lees verder

Ik vraag me af of je rechtstreeks in een lijkwade kunt of dat je toch verplicht bent onderkleding te dragen?

U mag zeker alleen in een lijkwade gewikkeld worden, als u dat wilt. Daar zijn geen regels voor. Het is wel verplicht om iemand bij vervoer en bij de uitvaart helemaal te bedekken en “goed in te pakken”.

Ik wil een lijkwade bestellen, hoe snel kan die geleverd worden?

Wilt u een lijkwade bestellen? Of een draagbaar? Dan is de kans groot dat u deze snel nodig heeft. Daar helpen wij u graag mee. Wij hebben al onze (standaard) lijkwaden op voorraad en deze kunnen snel (binnen 24 uur) geleverd of opgehaald worden. Ook de draagbaren zijn direct leverbaar.

Lees verder

Ik wil het lichaam vastzetten aan de draagbaar

Wikkelgoed heeft voor het sluiten van de wade een sluiting ontwikkeld van Hennep band.

Lees verder

Ik wil mijn lijkwade nu al aanschaffen en wil hem bewaren totdat ik kom te overlijden, kan dat? Ik ben van plan nog heel lang te leven?

Een lijkwade kun je heel lang bewaren. Vroeger zat er bij de uitzet van een meisje, dat ging trouwen, een doodshemd. Er zijn ook nog stukjes stof bewaard uit de Egyptische tijd +/- 2000 jaar oud.

Is een lijkwade een alternatief voor een kist?

Ja, een lijkwade is een alternatief voor een kist. Sinds 1991 is een kist niet meer bij wet verplicht. Een lijkwade is een zacht en warm alternatief voor een kist, zo blijft de overledene nabij en voelbaar voor iedereen. Een lijkwade wordt gemaakt van stof, bijvoorbeeld van linnen, katoen, zijde, hennep of bamboestof.

Lees verder

Kan ik een lijkwade zelf bestellen of gaat dat via de uitvaartondernemer?

U kunt zelf een lijkwade bestellen via het contactformulier, de telefoon 020 – 845 7343 of per email info@wikkelgoed.nl

Lees verder

Kan ik worden begraven zonder kist?

Om een warme en behaaglijke laatste rustplaats te creëren, kiezen steeds meer mensen voor het begraven zonder kist. Hoewel we erg gewend zijn aan het gebruiken van een doodskist bij een uitvaart, groeit de behoefte aan een persoonlijker alternatief, zoals een lijkwade.

Lees verder

Mooie wikkelkleden en lijkwaden zie ik op je website. Kun je me laten weten hoe groot die zijn?

Dank voor de complimenten. Ze zijn zo groot, dat ze iedereen passen. Als iemand langer is dan 2 meter, bel dan even, daar hebben we speciale lijkwaden voor.

Productspecifieke vragen

Hoe adviseren wij bij het kiezen van een lijkwade?

In ons assortiment vind u zo’n 7 soorten textiele lijkwaden om in opgebaard te worden en/of te worden begraven of gecremeerd. Hoe kom je tot de juiste keuze van stof en lijkwade?

Lees verder

Is een draagbaar noodzakelijk?

Als de lijkwade in plaats van een kist gebruikt wordt, dan is een draagbaar (van hout of wilgentenen, bijvoorbeeld de Takkenbaar) noodzakelijk. Bij sommige crematoria gelden eigen regels voor bepaalde materialen. Informeer daarnaar of vraag een uitvaartondernemer om u te informeren.

Mag je ook gecremeerd worden in een lijkwade?

Ja, het is bij wet toegestaan dat je in Nederland zonder kist begraven of gecremeerd mag worden. Bij vele crematoria is dat geen probleem. Soms verlangt men dat de wade nat gemaakt wordt of dat er een nat laken over heen gelegd wordt. Eigenlijk is dat niet nodig voor de veiligheid; de natuurlijke stoffen zijn namelijk brandvertragend. De crematoria hebben echter hun eigen regels.

Lees verder

Wat is het verschil tussen een Fairtrade wade en andere lijkwaden?

Fairtrade wade is een soepele levendige stof, die met de hand geweven wordt in Nepal van ongebleekte katoen.

Lees verder