Een zachte uitvaart

Begraven zonder kist

Steeds meer mensen kiezen voor het begraven zonder kist, om een warme en behaaglijke laatste rustplaats te creëren. Hoewel we erg gewend zijn aan het gebruiken van een doodskist bij een uitvaart, groeit de behoefte aan een persoonlijker alternatief, zoals een lijkwade.

Een lijkwade is een rechthoekige doek waarin de overledene wordt gewikkeld. Voor de nabestaanden is dit een prettige en intieme handeling waarin zij de overledene in deze laatste fase kunnen verzorgen. Wanneer de overledene is opgebaard, kunnen de nabestaanden de wade steeds verder sluiten. Dit maakt het afscheid nemen tot een geleidelijk proces. In Nederland is het gewoon legaal om iemand te begraven zonder kist.

Er wordt gekozen voor een lijkwade, omdat een doodskist met een deksel bijvoorbeeld afstandelijker kan aanvoelen dan een zijden wade, waarin het gestalte van de overledene zichtbaar blijft. Hoewel een doodskist de meest gangbare manier lijkt om iemand te begraven, is het idee van een kist voor sommige mensen beklemmend. Daarmee wordt de gedachte aan de dood zelf ook meer benauwend. Voor een persoonlijkere en warme overgang van het sterfbed naar de laatste rustplaats kunnen mensen kiezen voor een wade. Ook bij het overlijden van een (klein)kind wordt de lijkwade als een zeer vriendelijke manier van afscheid nemen ervaren. Mensen voor wie de dood zelf nabij is en die graag worden begraven zonder kist, kunnen ervoor kiezen om de wade al van tevoren aan te schaffen.

Bovendien wordt de overledene in een lijkwade van natuurlijke stoffen sneller teruggeven aan de aarde. Bij natuurbegraafplaatsen, zoals Natuurbegraafplaats Hillig Meer of Heidepol, is dit wenselijk om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Zo is de keuze voor een lijkwade een bijzondere mogelijkheid om iemand te begraven zonder kist, terwijl het milieu en de natuur tegelijkertijd zo veel mogelijk blijven gespaard.

Om de overledene in de lijkwade te ondersteunen, wordt een draagbaar gebruikt. Bij het opbaren of de uitvaart wordt hij of zij neergelegd op een rechthoekige baar van bijvoorbeeld gevlochten wilgentakken, verantwoord hout of bamboe.

Mocht u een crematie overwegen dan kunt u ook verder lezen over de mogelijkheden van het cremeren zonder kist.

Begraven zonder kist, in een lijkwade van biologisch canvaskatoen op een takkenbaar.

Begraven zonder kist, in een lijkwade van biologisch canvaskatoen op een takkenbaar.

Meer nieuws

Sluiten